Daugavpils Universitātes pētnieki veic pētījumus par nanodaļiņu iespiešanos augu šūnās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētajā projektā „Uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas augu selekcijas tehnoloģijas izstrāde” (vienošanās Nr.2010/0321/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/144) Daugavpils Universitātes (DU) pētnieki veic pētījumus par nanodaļiņu iespiešanos augu šūnās, informē projekta koordinatore Alise Griķe.

Ir izstrādāta metodika nanodaļiņu ievadīšanai augos, pievienojot tās barības hormoniem. Noskaidrots, ka nanodaļiņu uzkrāšanās notiek augu šūnu iekšienē, veidojot daļiņas mikronu lielumā. Projekta gaitā tika pētīti oglekļa, zelta un sudraba nanodaļiņu iekļūšanas procesi šūnās un veikta izpēte par iespējamo nanodaļiņu ietekmi uz augu ģenētisko materiālu. Pētījumu rezultātā zinātnieki izvirzījuši hipotēzi, ka tieši hormoni veicina nanodaļiņu nokļūšanu augu šūnās. Pētījumu rezultāti publicēti arī žurnālā „Journal of Biotechnology”.

Sakarā ar plašu nanodaļiņu pielietojumu dažādās cilvēka darbības jomās, jautājums par nanodrošību ir kļuvis par vienu no būtiskākajiem virzieniem mūsdienu zinātnē.

Projekta „Uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas augu selekcijas tehnoloģijas izstrāde” mērķis ir izpētīt mikro un nanobiostruktūras ar mērķi radīt priekšnosacījumus augstas pievienotas vērtības zinātņietilpīgu produktu ražošanas tehnoloģiju izstrādei. Projekta specifiskais mērķis ir izstrādāt uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas tehnoloģijas, lai paātrinātu jaunu perspektīvu augu formu iegūšanu selekcijas vajadzībām.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta „Uz biosaderīgām mikroshēmām balstītas augu selekcijas tehnoloģijas izstrāde” kopējās izmaksas ir 368 816 lati, no kuriem 341 154 lati (92,5%) ir ERAF līdzfinansējums. Projekts noslēgsies 2013. gada 31.decembrī.


Написать комментарий