Ārvalstīs dienošajiem karavīriem un zemessargiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās būs atvieglota balsošanas kārtība

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Saeima ceturtdien, 31.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, kas atvieglos balsošanas kārtību karavīriem un zemessargiem, kuri dienestu pilda starptautiskajās misijās, informē Saeimas Preses dienests.

Ar likuma grozījumiem ārvalstīs dienošiem karavīriem un zemessargiem EP vēlēšanās noteikta atsevišķa, vienkāršota balsošanas kārtība. Par vēlēšanu norisi starptautiskās operācijas rajonā atbildīgs būs Nacionālā kontingenta komandieris vai viņa pilnvarota persona.

Dienesta vietās balsotāju sarakstu veidlapu, vēlēšanu zīmju un aplokšņu, kā arī vēlēšanu kastu nogādāšanu organizēs Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), un pēc balsošanas balsotāju saraksti, pāri palikušās vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu kaste nekavējoties būs jānosūta Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajam štābam pārsūtīšanai CVK.

Līdzšinējā balsošanas kārtība starptautiskajās misijās nav bijusi pietiekami efektīva, jo liels daudzums karavīru pasu bija jānogādā tuvākajā Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā un formalitāšu kārtošana atrāva karavīrus no dienesta pienākumu veikšanas, iepriekš par grozījumu virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā uzsvēra likumprojekta autori.

Izmaiņas EP vēlēšanu likumā, ņemot vērā Eiropas Savienības Padomes lēmumu par vēlēšanu datuma maiņu, arī nosaka, ka EP vēlēšanas notiek reizi piecos gados maija ceturtajā sestdienā no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā pēc Latvijas laika. Iepriekš EP vēlēšanas tika rīkotas jūnija pirmajā sestdienā un vēlēšanu iecirkņi balsotājiem bija atvērti no septiņiem rītā līdz desmitiem vakarā.

Tāpat grozījumi nosaka, ka personai, kurai kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums vai tā izcieš ar brīvības atņemšanu saistītu sodu, balsošana tiks organizēta apcienājuma vai ieslodzījuma vietā CVK noteiktajā kārtībā. Iepriekš šādas personas vēlēšanās varēja piedalīties, balsojot pa pastu.


Написать комментарий