“Latvenergo”: Latvijā plānots ieviest uz patērētājiem vērstu brīvā tirgus modeli mājsaimniecībām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijā plānots ieviest uz patērētājiem vērstu elektroenerģijas brīvā tirgus modeli mājsaimniecībām, uzskata AS "Latvenergo" Regulācijas lietu vadītājs Kristaps Ločmelis. 

Skandināvijā mājsaimniecības tirgū piedalās jau vairāk nekā 20 gadu. Tur klientu apkalpošanā iesaistās gan tirgotājs, gan sadales sistēmas operators. Mājsaimniecībai ir jāslēdz līgums gan ar tirgotāju, gan sadales sistēmas operatoru, un tie par sniegtajiem pakalpojumiem katrs izraksta savu rēķinu. Līdz ar to klientam ir divi līgumi, divi rēķini un divi tālruņa numuri, pa kuriem risināt neskaidros jautājumus, ziņo Nozare.lv.

Divu rēķinu modeli mājsaimniecību tirgū ieviesusi arī Igaunija.

Savukārt tā dēvētais tirgotāja centriskais modelis paredz, ka visu klientu apkalpošanu nodrošina tirgotājs. Tā priekšrocība ir vienota līguma slēgšana, vienots rēķins, informācijas nodrošināšana, serviss, bet sadales sistēmas operators nodarbojas tikai ar tehniskiem jautājumiem. Šis modelis paredz, ka vienīgais kontakts klientam jāveido ar tirgotāju, kurš risina visus klientam neskaidros jautājumus un problēmas.

Īstenojot šādu tirgus modeli, klients nopērk pakalpojumu komplektu, kurā ietverts ne tikai elektroenerģijas cenas piedāvājums, bet arī apkalpošanas serviss, skaidro Ločmelis.

Latvijā no nākamā gada 1.aprīļa plānots ieviest brīvo elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām, paredzot ieviest tirgotāja centrisko modeli. Līdz ar to mājsaimniecībām būs viens kontakta punkts, kurā risināt visus jautājumus, būs vienots tirgotāja izrakstīts rēķins, ar tirgotāja maiņu saistītos jautājumus kārto izvēlētais jaunais tirgotājs, kas būtiski atvieglo un paātrina tirgotāja maiņas procesus. Turklāt tirgotājs būs klientu pārstāvis, palīdzot risināt klienta tehniskos jautājumus ar sadales sistēmas operatoru.

Kā norāda Ločmelis, šis modelis uzliek tirgotājiem arī lielākus pienākumus un atbildību pret klientu.

Kā ziņots, pret šāda tirgus modeļa ieviešanu iebilst Somijas un Igaunijas elektroenerģijas tirgus dalībnieks "220 Energia", kā arī AS "Eesti Energia" Latvijas meitasfirma SIA "Enefit", kas paziņoja, ka neslēgs līgumus ar mājsaimniecībām.


Написать комментарий