Ķīnai atļāva veikt investīcijas Lielbritānijas AES

foto: AFP
foto: AFP

Lielbritānija uzaicināja Ķīnas investorus ieguldīt līdzekļus nacionālajā atomenerģētikā. Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns, kurš atrodas vizītē ĶTR, uzaicināja vietējās kompānijas iegādāties jauno kodolprojektu daļas.

Kā raksta The Daily Telegraph, sākumā Ķīnas investori iegūs iespēju iegādāties nelielas daļas atomenerģētikas sfēras projektos, bet vēlāk viņiem var atļaut kļūt par pilnvērtīgiem vietējo AES īpašniekiem.

Londonā jau ir pieņemts lēmums atjaunot novecojušo atomelektrostaciju parku, bet šim nolūkam ir nepieciešamas ārzemju investīcijas, lai apmaksātu milzīgos starta izdevumus. Atskaite, kura ceturtdien ir nosūtīta Lielbritānijas premjerministram, brīdina, ka Lielbritānijā izstrādātās enerģijas samazinājums jau nākamajā ziemā var novest pie vēdekļveida atslēgšanas visā valstī.

Anglijas MIL norāda, ka pirmie darījumi ar Ķīnas investoriem var tikt noslēgti vistuvākajā laikā: tiek gaidīts, ka nākamnedēļ Lielbritānijas valdība paziņos galīgos programmas nosacījumus, saskaņā ar kuru Somersetā tiks uzbūvētas divas AES. Kopējā projekta vērtība tiek novērtēta 14 miljardu sterliņu mārciņu apmērā.

Atomelektrostacija Somersetā kļūs par pirmo valstī uzbūvēto AES kopš 1995. gada. Kopā britu salā darbojas 16 atomreaktori, bet līdz 2023. gadam 15 no tiem jāapstādina. Pateicoties ārzemju investīcijām, Lielbritānijas valdība cer aktīvāk attīstīt kodolnozari un būvēt jaunas paaudzes AES, kuras tiek uzskatītas par drošākām.


Написать комментарий