2014. gada pirmajā ceturksnī no apgrozības tiks izņemti vismaz 80% latu banknošu un monētu

foto:
foto:

Pēc eiro ieviešanas 2014.gada pirmajos trīs mēnešus Latvijas Bankā tiks "savākti" vairāk nekā 80% no patlaban apgrozībā esošajām skaidras naudas latu banknotēm un monētām, prognozēja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

"Citu valstu pieredze liecina, ka pēc eiro ieviešanas iedzīvotāji un uzņēmumi cenšas pēc iespējas ātrāk pāriet uz jauno valūtu un atbrīvoties no "vecās naudas"," sacīja Blūms.

Blūms skaidroja, ka jau pirmajās piecās sešās dienās pēc eiro ieviešanas vairāk nekā 50% skaidras naudas darījumu tiek veikti eiro valūtā. Patlaban apgrozībā esošās skaidras naudas daudzums salīdzinājumā ar 2013.gada sākumu ir samazinājies par 20% un ir aptuveni viens miljards latu. Samazinājums gan notiek nevis uz monētu rēķina, bet uz banknošu rēķina, sacīja Blūms. Kopumā 93% no apgrozībā esošās skaidrās naudas veido banknotes un tikai 7% monētas.

Eiro ieviešanas laikā no apgrozības ir jāizņem 59 miljoni lata banknošu un aptuveni 1200 tonnas lata monētu, kas pārtaps metālā - jaunu monētu sagatavēs. Lata monētu nomaiņai, apgrozībai un rezervei 2014.gadā paredzētais Latvijas eiro monētu svars ir 1600 tonnas.

Pārejai uz eiro un pirmajam apgrozības gadam Latvijas Banka kā bezprocentu aizdevumu no "Deutsche Bundesbank" saņems 110 miljonus dažādu nominālu eiro banknošu, jo Latvijas Banka nedrukās eiro banknotes Latvijas vajadzībām. Turpmākajos gados Latvijas Banka iekļausies Eiropas Centrālās bankas grafikā banknošu drukāšanā un šo aizdevumu atdos.

Pēc pārejas uz eiro nākamā gada pirmās divas nedēļas Latvijā būs latu un eiro paralēlās apgrozības periods, kad iedzīvotāji tirdzniecības vietās vēl varēs norēķināties latos, bet atlikums tiks izdots eiro. No nākamā gada 15.janvāra maksājumus Latvijā varēs veikt tikai eiro. Arī algas, pensijas un pabalstus nākamā gada janvārī visiem izmaksās eiro.

Iedzīvotāji latus pret eiro varēs bez maksas apmainīt no 2014.gada janvāra sešus mēnešus komercbankās un trīs mēnešus Latvijas Pasta nodaļās vietās, kur nav banku filiāles. Latvijas Bankā latus pret eiro varēs mainīt neierobežotu laika periodu.

Komercbankas un amatpersonas uzsver, ka vienkāršāk notiks bezskaidras naudas maiņa - visa latu kontos uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai latu banknotes un monētas tiks izņemtas no apgrozības un iznīcinātas.

Latvija pievienosies eirozonai no 2014.gada 1.janvāra.


Написать комментарий