TAP administrators aicina LM valdi sasaukt akcionāru ārkārtas sapulci

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Finanšu grūtībās nonākušās AS Liepājas Metalurgs (LM) tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) administrators Haralds Velmers ir nosūtījis aicinājumu uzņēmuma valdei nodrošināt akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu mēneša laikā, lai lemtu par akciju sabiedrības pamatkapitāla palielināšanu.

Tas nepieciešams, lai nodrošinātu TAP plāna izpildi par investoru piesaisti un ieguldījumu kapitalizāciju. Tāpat arī lai izpildītu likuma normas par nenodrošināto kreditoru prasību tiesību kapitalizāciju, izplatītajā paziņojumā norāda Velmers.

«TAP plānā paredzētā sākotnējā aizdevuma kapitalizācija palīdzēs novērst situāciju, ka aizdotā nauda tiks ieskaitīta un ātri aizskatīta atpakaļ. Labticīgiem investoriem šis būtu pozitīvs signāls, ka tie ir gaidīti, savukārt uzņēmums varētu būt pārliecināts par investoru nopietnību. Šobrīd pēc akcionāru publiskajiem paziņojumiem par investoru gatavību ieguldījumiem ir iestājies gaidīšanas process, tāpēc vārdus būtu nepieciešams apstiprināt ar darbiem. Ar šādu rīcību uzņēmums nodrošinātu potenciālajiem ieguldītājiem skaidrus un nepārprotamus spēles noteikumus,» komentē administrators.

Viņš uzsver, ka ir bijis daudz paziņojumu par investoru it kā gatavību ieguldīt, tāpēc aicina durvis pavērt plašāk un pārliecināties, vai tiešām šāda investoru interese pastāv realitātē. «Par pozitīvu signālu uzskatīšu sludinājumu likumā noteiktā kārtībā par akcionāru sapulces sasaukšanu,» tā administrators.

BNN jau rakstīja, ka nauda 25 miljonu eiro (17,5 miljonu latu) apmērā, par kuras ieskaitīšanu bankas kontos Latvijā pirms trīs nedēļām skaļi paziņoja Liepājas metalurgapotenciālais investors – Krievijas kompānija Daļpolimetal, nākusi no ofšoru kontiem Kiprā.

Ofšorkompāniju konti Kiprā tradicionāli raisa jautājumus par naudas izcelsmi. Tādēļ, pēc sarunās par Liepājas metalurga glābšanu iesaistīto stāstītā, šis fakts pastiprinājis aizdomas par naudas izcelsmi un to, ka aiz investora varētu stāvēt uzņēmuma esošie vairākuma akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals,

Aizdomas Daļpolimetal pārstāvji nolieguši kā nepamatotas. Nenoliedzot, ka nauda tiešām nākusi no Kipras kontiem, Daļpolimetal pārstāvji skaidrojuši, ka runa ir par uzņēmuma māteskompānijas kontiem, tādēļ jautājumiem par naudas izcelsmi neesot pamata.

25 miljoni eiro Latvijas banku kontos ieskaitīti no divu ar Daļpolimetal saistītu ofšorkompāniju – Dalinvest management company un Polymetal trading kontiem Kiprā. Turklāt lauvas tiesa – 23 miljoni eiro – no visas summas ieskaitīti Norvik bankā un tikai pāris atlikušie miljoni Liepājas metalurga kreditora, valstij piederošās bankas Citadelekontā.

Pirms gandrīz trim nedēļām, 28 augustā Krievijas kompānija Daļpolimetal tās direktoru padomes priekšsēdētāja Janakova personā AS Liepājas metalurgs akcionāriem Zaharjinam un Segalam, kā arī valdības piesaistītajam konsultantam Prudentia Advisersnosūtīja vēstuli, kurā apstiprināja gatavību investēt uzņēmumā un paziņoja, ka MMC Daļpolimetal saviem meitas uzņēmumiem Latvijā veicis līdzekļu pārskaitījumu, kuri nepieciešami, lai Liepājas metalurgs varētu atsākt ražošanu. Tika paziņots, ka pārskaitītie 25 miljoni eiro atrodas divu Daļpolimetal meitas uzņēmumu kontos Latvijas bankās.


Написать комментарий