Grieķijas ekonomikai vajadzēs sešus gadus, lai atgrieztos pirmskrīzes līmenī

foto: itar-tass.com
foto: itar-tass.com

Grieķijas ekonomika nonākusi atpakaļ uz pareizā ceļa, bet tai būs nepieciešami vēl vismaz seši gadi, lai atgrieztos pirmskrīzes līmenī, pavēstījis šīs valsts premjers Antonis Samars.

«Mēs vēl neesam izgājuši no meža. Joprojām ir daudz problēmu ar kurām nepieciešams tikt galā,»  Grieķijas premjera sacīto konferencē Romā citē AFP. «Lielākā daļa ekspertu piekrīt, ka mums nevajadzēs vairākas desmitgades, vai paaudzes, bet gan tikai sešus gadus, lai sasniegtu pirmskrīzes dzīves līmeni un iekšzemes kopproduktu,» sacīja A. Samars.

Grieķijas premjers vērsa uzmanību uz ekonomiskajām reformām, kuras viņa valdība īstenojusi saskaņā ar aizdevēju – Eiropas Savienības (ES), Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Centrālās bankas – programmas noteikumiem. «Mēs esam ieviesuši radikālas reformas un esam atgriezuši [starptautiskā aizdevuma] programmu uz pareizā ceļa,» klāstīja A. Samars.

Premjers gan atzina, ka 2010. – 2012. gadā tikušas pieļautas nopietnas kļūdas, cīnoties ar valsti pārņēmušo ekonomisko krīzi. A. Samars arī uzsvēra, ka Grieķijas īstenotie taupības pasākumi nebūs pietiekoši, lai atjaunotu valsts ekonomiku. «Nepieciešams veikt arī [ekonomisko] izaugsmi veicinošus, sabalansētus pasākumus,» skaidroja A. Samars.

Grieķijā tikmēr starptautiskie aizdevēji uzsākuši jaunu auditu, kurā tiks pētīts valsts progress reformu ieviešanā pirms kārtējai aizdevuma maksājuma kārtas piešķiršanas. Kopumā Grieķijai piešķirta starptautiskā palīdzība 240 miljardu eiro apmērā. Tomēr izskanējušas bažas, ka nākamajā gadā valstij vajadzēs papildu aizdevumu.

Pirmdien Grieķija piedzīvoja kārtējos protestus. Vismaz 17 tūkstoši valsts sektora darbinieku pulcējās lielāko pilsētu ielās, lai izteiktu savus iebildumus pret vērienīgajām reformām valsts sektorā, kuru ietvaros paredzēts atbrīvot no darba lielu daļu ierēdņu. Daļa agresīvāk noskaņoto protestētāju iesaistījās sadursmēs ar likumsargiem, kas tos centās savaldīt, izmantojot asaru gāzi.

Saskaņā ar Grieķijas valdības plānu, vismaz 12,5 tūkstoši sabiedriskā sektora darbinieku tiks atlaisti, lai reformētu uzblīdušo ierēdniecības aparātu un izpildītu starptautisko aizdevēju prasības.


Написать комментарий