Zēns, kurš sāka ēst smiltis un kalniņu, nepamanīja kā apēda visu laukumu

foto:
foto:

Mazs zēns ar retu saslimšanu, kuras dēļ viņš nevar atšķirt ēdamas lietas no neēdamām, ieguva jaunu spēļu laukumu pēc tam, kad apēda veco.

Zaks Tahirs slimo ar Pika slimību – uztura uzvedības traucējumiem, kuras dēļ viņš ēd to, ko parasts cilvēks ne par ko neēstu. Viens no viņa iecienītajiem kārumiem ir sūnas. Agrāk sešus gadus vecais bērns ēda akmeņus, papīru un pat savus aizkarus, bet pēc kāda laika viņam iegaršojās rotaļu laukums, kurš atrodas aiz ēkas viņa vecāku mājas pagalmā. Pēc tam, kad Zaks sāka mieloties ar kalniņu un smilšu kasti, vecāki bija spiesti laukumu nojaukt, - ziņo fedpost.ru.

Tomēr nesen zēnam parādījās jauns laukums, kura vērtība sastāda teju 11 000 $. Rotaļu komplekts tiek piegādāts komplektā ar mākslīgo zāli, batutu un rotaļu aprīkojumu ar noapaļotiem stūriem, kuros Zaks nevarēs iekost.

Naudu jauna laukuma iegādei savāca viņa mamma Reičela, organizējot labdarības akciju.

„Tas ir labi. Zakam patīk rotaļāties dārzā, bet jaunais laukums viņam ir daudz drošāks”, - saka viņa. 

Kā sieviete pastāstīja, agrāk zāliens pagalmā bieži bija slapjš un netīrs, tādēļ viņa nevarēja ar dēlu tur spēlēties, bez tam zēns bieži mēģināja apēst tur atrastās sūnas.

„Nav praktiski nekā, ko viņš nemēģinātu nogaršot”, - pavēstīja Reičela.

Jaunais rotaļu laukums pēc ārstu apgalvojuma ir savā veidā pirmais, kas ir radīts Pika slimības slimniekiem. Tā veicina sensoro funkciju attīstību, kas Zakam ir ļoti svarīgi, kuram ir arī autisms, un zēns nerunā.

Ar šo saslimšanu slimo 10 – 30% bērnu vecumā no viena gada līdz sešiem gadiem. Visbiežāk Pika slimība sastopama bērniem ar attīstības traucējumiem, tādiem kā autisms. Turklāt ar to slimo bērni vecumā no diviem līdz trim gadiem, kā arī tie, kuri ir pārcietuši galvas smadzeņu traumu.

Cilvēki, kuri slimo ar šo saslimšanu, bieži mēģina apēst krāsas, krītu, mālus, kafijas biezumus, izsmēķus, matus un smiltis. Nepienācīgas slimnieku aprūpes gadījumos slimība var novest pie nopietnām veselības problēmām, tādām kā saindēšanās ar svinu.   


Написать комментарий