Serbijas jaunatnes grupas līderis: Brīvprātīgo darba veikšanas idejas Latvijā ir populārākas nekā mūsu valstī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā jau ziņoja portāls Gorod.lv, 10. septembrī Daugavpils novada domes telpās notika oficiālā projekta „Brīvprātīgo darbs – darbā iekārtošanās veicinātājs” dalībnieku un novada domes tikšanās.

Gorod.lv korespondentam izdevās intervēt jaunatnes grupas līderi Mariju Maksimoviču par brīvprātīgo darbu Serbijā. Marija bija pirmā šī projekta iniciatore savā valstī.

Marija, pastāstiet, lūdzu, cik populārs ir brīvprātīgais darbs Serbijā?

Varu teikt, ka brīvprātīgo darbs Serbijā nav izplatīta parādība. Turklāt darba devēji neuzskata brīvprātīgo darbu par kaut ko svarīgu un vērtīgu, jo vairākums no viņiem nezina, kas ir Jaunatnes pase un par kādām jaunieša īpašībām un iemaņām tā liecina. Manuprāt, te saskatāma galvenā problēma, jo, veicot brīvprātīgo darbu, cilvēks var paaugstināt savu zināšanu līmeni, iegūt noteiktas iemaņas, satikt jaunus cilvēkus un pat ceļot.

Dalieties, kāds bija jūsu mērķis, kad jūs nolēmāt piedalīties projektā, kura galvenā tēma ir brīvprātīgo darbs?

Mūsu mērķis bija noskaidrot, kā notiek brīvprātīgo darbs citās valstīs, jo projektā piedalās Balkānu valstis, Azerbaidžāna, kura atrodas Austrumos, un Latvija, kura ir Eiropas Savienības dalībvalsts, mēs gribējām gūt dažādu pieredzi.

Interesanti, pie kādiem secinājumiem jūs nonācāt, kādas valsts brīvprātīgo darba organizācijas pieredze jums izrādījās veiksmīgāka?

Manuprāt, veiksmīgākais piemērs ir Azerbaidžāna. Cik es saprotu, brīvprātīgo darbs šajā valstī ir ļoti izplatīts – ja jaunietim ir sertifikāts vai Jaunatnes pase, kurā ir norādīts, kādus pienākumus viņš ir veicis, viņam uzreiz parādās vairāk iespēju iekārtoties darbā.

Sakiet, lūdzu, vai jūs domājat veikt kaut kādas darbības, lai uzlabotu situāciju ar brīvprātīgo darbu Serbijā?

Jā, mēs gribam vērsties Jaunatnes un sporta ministrijā un izstrādāt vienotu un atpazīstamu sertifikātu, kuru jaunieši varēs saņemt pēc brīvprātīgo darba veikšanas.

Marija, ko jūs domājat par to, kā ir organizēts brīvprātīgo darbs mūsu valstī?

Man šķiet, ka situācija ir labāka nekā Serbijā. Atskaitot to, ka jaunieši veic brīvprātīgo darbu dažādās organizācijās, pie jums ir lielas iespējas saņemt tur darbavietu. Manuprāt, brīvprātīgo darba ideja Latvijā ir populārāka nekā Serbijā.

Beidzot gribētos uzzināt, kā notiek projektā paredzētie pasākumi?

Viss notiek brīnišķīgi, jau ir notikušas vairākas meistardarbnīcas un diskusijas, mēs paspējām apmeklēt dažādas Daugavpils novada vietas, kā arī plānojam apmeklēt Naujenes bērnu namu, kur domājam uzdāvināt bērniem dāvanas un pavadīt ar viņiem laiku. Turklāt mēs jau uzņēmām īsu video par brīvprātīgo darbu, kuru pēc projekta noslēguma katrs no mums parādīs savas valsts biedrībā, lai tādējādi izplatītu brīvprātīgo darba ideju.


Написать комментарий