Teju trīs piektdaļas cilvēku melo par to, ka ir lasījuši literatūras klasiku

foto: bibliorelax.blogspot.com
foto: bibliorelax.blogspot.com

Izrādās, apmēram 60% cilvēku melo par to, ka ir izlasījuši klasiskas grāmatas, kuras ļauj "izskatīties intelektuālākam". Tā, atsaucoties uz nesen Lielbritānijā veiktu pētījumu, kurā aptaujāti 2000 cilvēku, raksta britu prese.

Liela daļa - 42% cilvēku - paļaujas uz to, ka šie literārie darbi ir bieži ekranizēti gan kino, gan televīzijas variantos, turklāt, kā zināms, grāmatu lasīšanu var aizvietot ar internetā atrodamo satura kopsavilkumu pārstāstīšanu, ziņo "thetelegraph.co.uk". Protams, visbiežāk "inteliģentie meļi" ir "lasījuši" bieži ekranizētus, daudz diskutētus literāros darbus, kā arī grāmatas, kuras ir jāapgūst skolā.

Aptuveni puse aptaujāto stāsta, ka grāmatas ir atrodamas viņu grāmatplauktos, taču diezin vai kādreiz tiks izlasītas. Savukārt 3% atzīst, ka "lēto" izklaides literatūru slēpj grāmatās, kuras ļauj izskatīties intelektuālākam.

Starp citu, alternatīva taktika, kā "izskatīties gudrākam", ir veidot "inteliģentu vizuālo tēlu", labot citu cilvēku pieļautās gramatiskās kļūdas, teiktajā izmantot slavenu cilvēku citātus un bieži lietot nesaprotamus svešvārdus.

Desmit grāmatas, par kuru izlasīšanu cilvēki melo visbiežāk

1. Dž.Orvels "1984" – 26%

2. Ļ.Tolstojs "Karš un miers" – 19%

3. Č.Dikenss "Lielās cerības" – 18%

4. Dž.Selindžers "Uz kraujas rudzu laukā" - 15%

5. E.Fosters "Ceļojums uz Indiju" - 12%

6. Dž.R.Tolkīns "Gredzenu pavēlnieks" - 11%

7. H.Lī "Kas nogalina lakstīgalu..." - 10%

8. F.Dostojevskis. Noziegums un sods - 8%

9. Dž.Ostina "Lepnums un aizspriedumi" - 8%

10. Š.Brontē "Džeina Eira" - 5%

Vāku foto: no vietnes bookdepository.co.uk


Написать комментарий