Kur 2020. gadā skanēs Olimpiskā himna?

foto: AFP
foto: AFP

Sestdien pasaule uzzinās, kur 2020. gadā skanēs Olimpiskā himna, kurai no trim kandidātvalstīm - Japānai, Spānijai vai Turcijai - Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) uzticēs rīkot 2020. gada vasaras olimpiskās spēles.

Olimpisko spēļu rīkošana ir ne tikai milzīgs gods, bet arī milzīga atbildība un uzdrošināšanās. Līdzās sportiskajam priekam un apziņai, ka Olimpiādes laikā attiecīgās pilsētas un valsts vārds ir visu pasaules mediju pirmajās lapās un "karstākajās" ziņās, spēļu rīkošana prasa ne mazumu finansiālo ieguldījumu un izdevumu, ko globālās ekonomiskās krīzes pēc-laikmetā visai asi uztver iedzīvotāji un pilsoņi.

Taču lai vai kā, nekad nav bijis tā, ka uz olimpisko spēļu rīkošanu neviens nepiesakās. Arī attiecībā 2020. gada Olimpiādi sākotnēji vēlējās uzņemt sešu valstu pilsētas - Baku (Azerbaidžāna), Stambula (Turcija), Doha (Katara), Madride (Spānija), Tokija (Japāna) un Roma (Itālija).

"Finiša taisnē" ir nonākušas trīs - Japāna, Spānija un Turcija. Divām no šīm valstīm - Japānai un Spānijai - ir olimpisko spēļu rīkošanas pieredze: Japāna olimpiskās spēles uzņēmusi trīsreiz -1964. gadā Tokijā vasaras, bet 1972. gadā Saporo un 1998. gadā Nagano - ziemas Olimpiādi. Spānija "olimpisko drudzi" piedzīvojusi vienreiz - 1992. gadā spēles notika Barselonā.

Šā gada laikā visās trijās kandidātpilsētās viesojās SOK komisāri, lai izpētītu un novērtētu to atbilstību un spējas uzņemt šo iespaidīgo sporta forumu - olimpiskās spēles, un sestdien, 7.septembrī, SOK sesijas laikā Buenosairesā notiks kandidātu pēdējā prezentācija. Tajā katrai pilsētai tiks atvēlētas 45 minūtes savas vēlreizējai sevis "slavināšanai" un 15 minūtes jautājumiem.

Balsojumā piedalās visi balsstiesīgie SOK locekļi. Katrā kārtā katrs SOK loceklis savu balsi var nodot par vienu pilsētu, bet aizliegts balsot par savu valsti. Ja balsojuma pirmajā kārtā neviena no kandidātēm neiegūst balsu vairākumu, balsojums tiek atkārtots, kamēr vairākums tiek iegūts. Vismazāk balsu saņēmusī pilsēta no balsojuma izstājas. Ja paliek tikai divas pilsētas, nākamajā kārtā uzvar tā, par kuru iesniegts vairāk balsu.


Написать комментарий