Berluskoni partijas biedri draud gāzt Itālijas valdību

foto: ria.ru
foto: ria.ru

Itālijas bijušā premjerministra Silvio Berluskoni tiesāšanās procesi kārtējo reizi satricinājuši valsts politisko stabilitāti, un ekspremjera pārstāvētās Tautas brīvības partijas (PDL) biedri piedraudējuši gāzt valdību, ja notiesātajam S. Berluskoni atņems deputāta mandātu.

Jaunākās peripetijas saistītas ar pagājušā mēnesī notikušo prāvu, kurā Augstākā tiesa noraidīja S. Berluskoni apelācijas prasību viņam piederošās mediju kompānijas Mediaset lietā. Tiesa lēma atstāt spēkā no četriem līdz vienam gadam samazināto cietumsodu un liegumu ieņemt valsts amatus, kas piespriests par krāpšanos ar nodokļiem. Cienījamā vecuma dēļ (76 gadi) cietumsods tiks aizstāts ar mājas arestu vai sabiedriskajiem darbiem.

Pirmdien sanāks īpaši izveidotā Senāta komiteja, kurai jālemj par to, vai S. Berluskoni turpmāk drīkst palikt deputāts. Pērn apstiprinātais likums paredz, ka politiķiem, kuriem piespriests vairāk nekā divu gadu cietumsods, jānoliek mandāts. Taču PDL uzstāj, ka uz S. Berluskoni šis likums neattiecas, jo partijas dibinātājs notiesāts par nodarījumiem, kas notikuši, pirms likums apstiprināts.

Senatori, kas pārstāv PDL, nav kavējušies aizstāvēt S. Berluskoni un brīdinājuši, ka gaidāmas ārkārtas vēlēšanas, ja S. Berluskoni atņems mandātu, ziņoja Reuters. Vaicāts, vai S. Berluskoni nelabvēlīga lēmuma gadījumā valdība kritīs, senators Altero Mateoli atcirtis: «Bet protams!»

Arī S. Berluskoni, kurš ir ilggadējākais premjers Itālijas pēckara vēsturē, neslēpa, ka valdība ir apdraudēta. «Nevar gulēt vienā gultā ar ienaidnieku,» politiķi citēja laikraksts Corriere della Sera.

Senāta komitejai lēmuma pieņemšana varētu prasīt vairākas nedēļas. Ja tā lems, ka S. Berluskoni jāpamet senatora krēsls, par to vēl jānobalso Senātam. Lai gan S. Berluskoni nav valdībā, viņam ir liela ietekme koalīcijā pārstāvētajā PDL.


Написать комментарий