Bērziņš: koalīcijas partijas uzvedas kā opozīcija

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pozīcijas partijas ir aizmirsušas, ka strādā valdībā un aizvien biežāk uzvedas kā opozīcija, norāda Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Man tā sajūta par šo iekšējo klimatu ir tāda, ka pozīcijas partijas ir aizmirsušas, ka viņas ir tomēr pozīcijā, nevis opozīcijā. Parasti opozīcija pirms vēlēšanām stāda nereālus mērķus. Jo jautājums ir - par kādu naudu tad tu maksāsi. Tas laiks, kad var palielināt budžeta deficītu ir beidzies, un arī Latvijā tā nebūs. Tāpēc jādomā, kur mēs nopelnīsim un kuras tās prioritātes ir," pirmdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" klāstīja prezidents.

"Tā ir uzvedība opozīcijas partijām. (..) Jautājums jau tomēr ir, ko pārdalīt. Kā pārdalīt - tas notiks. Un te ir jautājums par prioritātēm," piebilda A.Bērziņš.

Savukārt uz jautājumu par mazo skolu saglabāšanu laukos, prezidents atbildēja, ka pirmajā mācību gada dienā tieši apciemos vienu no šādām skoliņām Kuldīgas pusē.

"Tas ir viens no tiem, kas Amerikas vizītē bija noslēdzot - tur nebija nekādu pamācību, nekādu norādījumu. Pēdējais, ko Obamas kungs izteica kā vēlējumu, lai mūsu trīs valstis reģionāli strādātu, daudz vairāk kopā darītu, ja mēs tiešām izvēlēsimies prioritātes. Un šī te pamatizglītība ir numur viens. Ja mēs gribam latviešu valodu, Latvijas valsti, tas ir tas izejas punkts. Protams, tam pieliekot nepieciešamo primāro medicīnu klāt. Un tajā virzienā arī vajadzētu likt šo naudu iekšā. Man šķiet, tieši labi, ka tās vēlēšanas nāk un šis jautājums tiek cilāts. Jautājums, kā mēs pārdalīsim naudu. Vai spriedīsim, kāds būs logo uz sešiem mēnešiem Eiropas Savienības prezidentūrai, vai domāsim, kā attīstīsim primāro izglītību un noturēsim cilvēkus, kas ir laukos. Jo, man šķiet, tagad ir sasniegta tā robeža, kad tālāk vairs nav, kur iet. Tāpēc tas jautājums ir primāri primārs," uzsvēra A.Bērziņš.

Tikmēr izglītības ministrs un viens no Reformu partijas (RP) līderiem Vjačeslavs Dombrovskis intervijā Latvijas Radio uzsvēra - par ultimātu budžeta veidošanas sarunās var nosaukt arī vēlmi lielāko budžeta daļu atvēlēt premjera pārstāvētajai Vienotībai.

"Mēs par ultimātu varam nosaukt Finanšu ministrijas un premjera sākotnējo piedāvājumu, kurā, iespējams, nejaušības rezultātā 75% no visas fiskālās telpas ir paredzēti vienas partijas ministriem," norādīja RP pārstāvis.

Viņaprāt, sarunām par budžetu koalīcijā būtu jānotiek aiz slēgtām durvīm, un tikai tad, kad panākta vienošanās, valdībai būtu jānāk ar kopīgu paziņojumu par rezultātu. "Bet pagaidām mēs neesam sasnieguši šādas virsotnes, lai to darītu šādi," piebilda V.Dombrovskis.

Viņš uzsvēra, ka budžets vienmēr ir kompromisa un vienošanās rezultāts. Tomēr RP sarkanā līnija būs skolotāju algām nākamgad atvēlētie līdzekļi.


Написать комментарий