Eiropas restorānos ievieš „skopulības nodokli” par neapēstajiem ēdieniem

foto: profi-forex.org
foto: profi-forex.org

Eiropas restorānos, kuri strādā pēc „zviedru galda” principa kļūst arvien pazīstamāka soda ieviešana par neapēstajiem ēdieniem. „Zviedru galda” sistēma paredz fiksētu cenu par pusdienām vai vakariņām.

Turklāt ēdienus var ņemt neskaitāmas reizes. Šis princips krieviem un ukraiņiem ir pazīstams, jo to izmanto Ēģiptes un Turcijas kūrortos.

Bez visa pārējā tāpat visiem ir zināma situācija, kad uz šķīvja izrādās vairāk ēdamā nekā brīvas vietas kuņģī. Vienā ķīniešu virtuves restorānā Viļņā par vakariņām būs jāsamaksā divas reizes vairāk gadījumā, ja uz šķīvja paliks daļa ēdiena. Šāda veida shēmas ir izdomātas Āzijā. Pirmo reizi sodi par neapēsto tika ieviesti Honkongas restorānos. Šajā pilsētā katrs paņemtais, bet neapēstais suši maksās papildus 1,5 dolārus. Pēc tam šo iniciatīvu pārņēma ASV. Atsevišķas ASV sabiedriskās ēdināšanas iestādes ieviesa papildsamaksu par neapēsto ēdienu tā cenas trešdaļas apmērā, - ziņo izdevums thekievtimes.

Pēc ANO Lauksaimniecības organizācijas datiem cilvēce visu laiku zaudē apmēram 33% no visa saražotās pārtikas daudzuma. Katru gadu atkritumu izgāztuvēs nonāk tik daudz produktu, cik saražo visa melnā Āfrika. Šogad ANO nodibināja speciālu organizāciju – Save Food „Glābsim pārtiku”). Tās misija ir paaugstināt sabiedrības informētību par produktu nelietderīgas izmantošanas sekām. Aktīvisti plāno mainīt patērētāju attieksmi pret produktiem, piesaistīt maksimāli lielu skaitu domubiedru „pārtikas glābšanas” idejas popularizēšanai.

Kā iepriekš ziņoja izdevuma „Biržas līderis” eksperti Saūda Arābijā viens no restorāniem liek saviem klientiem maksāt papildus par to, ka viņi nevarēja apēst visu ēdienu. Īpaši izsalkušajam jāmaksā divas reizes. Pie šāda restorāna ieejas ir izlikts speciāls brīdinājums: „Ņem tikai to, ko varēsi apēst, jo par pārpalikumiem uz šķīvja nāksies maksāt papildus nodokli. Neskatoties uz to, ka uzraksts ir tālu redzams, klientu vairākums par dīvaino akciju uzzina tikai pēc rēķina saņemšanas par pārāk bagātīgo maltīti.


Написать комментарий