ASV apstiprināja, ka nesodīs E. Snoudenu

foto: zn.ua
foto: zn.ua

Par to sīkāk vēstīts „RBK”. ASV paziņoja Krievijai, ka nacionālās drošības aģentūras augstākajam darbiniekam Edvardam Snoudenam viņa atgriešanās gadījumā dzimtenē nedraudēs nāves sods, ziņo Reuters.

ASV ģenerālā prokurora Erika Holdera vēstulē, kas tika adresēta Krievijas tiesu ministram Aleksandram Konovalovam, tiek ziņots, ka amerikāņu speciālo vienību bijušais darbinieks netiks vajāts par ASV izlūkdienesta darba metožu atklāšanu. Viņam tiks garantēta aizsardzība, kas atbilst Amerikas tiesu sistēmai, tā tiek apstiprināts vēstulē.

Vēstule tiek minēts datums, kas ir 2013. gada 23. jūlijs, bet publicēts tas tika vēlāk. ASV ģenerālais prokurors tajā cenšas mazināt radušos piesardzību attiecībā uz bēgļu amerikāņa likteni, kas jau ilgāku laiku nepamet Maskavas lidostas Šeremetjevo tranzīta zonu.
ASV cenšas panākt E. Snoudena izdošanu jau kopš brīža, kad parādījās informācija par viņa atrašanās vietu.

Maskavas lidosta Šeremetjevo bija tranzītpunkts bēgļa maršrutā, bet sarežģījumu dēļ, kas radās ASV pases anulēšanas dēļ, viņš bija spiests palikt Maskavas lidostā un gaidīt, kas notiks. Saņemot vairākkārtējus noraidījums prasījumam par patvēruma saņemšanu, viņš arī noraidoši atbildēja uz to valstu līderu aicinājumiem, kas vēlējās viņam sniegt patvērumu, tās bija Venecuēla, Ekvadora un Nikaragva.

Tā vietā amerikānis iesniedza prasījumu Krievijai ar lūgumu pēc pagaidu patvēruma. Viens no amerikāņa pēdējiem lēmumiem ir palikšana Krievijā, viņš vēlas uzsākt Krievijas kultūras izpēti. Savu lūgumu viņš pamatoja ar vajāšanas draudiem un nāves sprieduma draudiem savā dzimtenē.

Prezidenta Vladimira Putika preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka valsts galva nepiedalās pārrunās ar Ameriku par E. Snoudena likteni. D. Peskovs arī paziņoja, ka E. Snoudens netiks izdots ASV.


Написать комментарий