Uzņēmēji atzīst pieteikšanās iespēju iniciatīvai „Godīgs eiro ieviesējs” tiešsaistē par ērtāko formu

Visi uzņēmēji, kas gatavi ievērot godprātīgas eiro ieviešanas principus un precīzu cenu pārrēķināšanu un norādīšanu eiro ieviešanas laikā, aicināti pievienoties iniciatīvai „Godīgs eiro ieviesējs”. To var ērti izdarīt elektroniskā formātā iniciatīvas mājaslapā. Par to ziņo Ekonomikas ministrija.

Pievienošanās ir ļoti ērta un mūsdienīga, uzņēmēji elektroniski aizpilda pieteikšanās formu, tās aizpildīšana aizņem ne vairāk kā 5 minūtes. Lai izslēgtu nepatiesus un viltus pieteikumus, uzņēmumu reģistrēt var tikai tā paraksttiesīgā persona, autentificējoties vai nu ar elektronisko parakstu, vai izmantojot savu internetbanku. Iniciatīvas partneris - Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmums Lursoft savukārt nodrošina pieteikto datu salīdzināšanu ar Uzņēmumu reģistra datiem. Pēc pieteikuma anketas aizpildīšanas divu dienu laikā uzņēmums un visas tā pakalpojumu sniegšanas vietas uzrādīsies kopējā kartē vietnē www.godigseiroieviesesjs.lv. Šī karte kalpos par sava veida ceļvedi katram Latvijas iedzīvotājam, uzņēmējam un medijiem, lai noskaidrotu tos uzņēmējus, kas apņēmušies pāreju uz eiro valūtu Latvijā neizmantot nepamatotai cenu celšanai.

SIA "Ģeotelpiskie risinājumi" valdes priekšsēdētājs Jānis Laizāns norāda, ka gaidījis iespēju pievienoties iniciatīvai elektroniski: "Mūsu uzņēmuma darba specifika nosaka, ka ļoti plaši izmantojam IT risinājumus, ar saviem klientiem sazināmies un izpildītos darbus nododam elektroniski. Tāpēc novērtēju iespēju pievienoties iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs" elektroniski, - tas atbilst mūsu garam! Esmu dziļi pārliecināts, ka eiro ieviešana būs ilgtermiņā pozitīvs solis valsts attīstībai, un visas aktivitātes, kas veicina sabiedrības izpratni un uzticēšanos jaunajai valūtai, ir atbalstāmas. Tieši uzņēmējdarbības vide lielā mērā ir tā, no kuras godprātības būs atkarīga eiro veiksme Latvijā."

Līdzīgas iniciatīvas pārejas posmā uz eiro valūtu ir bijušas arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, piemēram, Igaunijā šajā iniciatīvā iesaistījās vairāk nekā 1000 uzņēmumu. Uzņēmēju pievienošanās Memorandam ir brīvprātīga, un ar pievienošanās brīdi uzņēmējs saviem klientiem un sadarbības partneriem apliecina godprātīgu un atbildīgu uzņēmējdarbības praksi, kā arī šī Memoranda pamatprincipu ievērošanu uzņēmuma ikdienas darbā. Iniciatīvas ietvaros tiek plānots, ka zīmes „Godīgs eiro ieviesējs” lietošana tiks nodrošināta vismaz 30000 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās un uzņēmumu interneta vietnēs.

Iniciatīvai „Godīgs eiro ieviesējs” ir vienots logo, kuru izmantos uzņēmumi, kas būs pievienojušies Memorandam. Pievienošanās Memorandam ir būtisks reputācijas vadības instruments uzņēmējiem. Uzņēmēju ērtībām ir sagatavots videomateriāls ar ieteikumiem, kā uzņēmēji var pastāstīt par pievienošanos iniciatīvai un izmantot zīmi „Godīgs eiro ieviesējs”.

Uzņēmēju iniciatīvas „Godīgs eiro ieviesējs” mērķis ir veicināt godprātīgu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijā. Iniciatīva aicina uzņēmējus un individuālā darba veicējus veikt pareizu un precīzu cenu pārrēķinu un norādīšanu pirms un pēc eiro ieviešanas Latvijā, kā arī neizmantot eiro ieviešanu nepamatotai cenu celšanai. Uzņēmēji un ikviens interesents ir aicināts iepazīties arī ar skaidrojumu par to, kā pareizi norādīt cenas eiro ieviešanas laikā, kas palīdzēs uzņēmējiem ievērot iniciatīvas „Godīgs eiro ieviesējs” principus.

Iniciatīvas „Godīgs eiro ieviesējs” ietvaros Latvijā starp valdību, uzņēmumiem un tos pārstāvošajām organizācijām noslēgts sadarbības Memorands, kuram aicināts pievienoties ikviens godīgais uzņēmējs. Memorandā iekļauti 5 principi godprātīgas uzņēmējdarbības prakses īstenošanai:

1. neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai;

2. visām precēm un pakalpojumiem norādīt skaidras un nepārprotamas cenas latos un eiro cenu paralēlās atspoguļošanas periodā no 2013. gada 1. oktobra līdz 2014. gada 30.jūnijam;

3. nodrošināt godīgu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, ievērojot oficiālo valūtas pārejas kursu 1 EUR = 0.702804 LVL un cenu matemātiskas noapaļošanas principus, kā arī ar cenu pārrēķinu un norādīšanu saistītos likumdošanas aktus;

4. uzņēmējs savu iespēju robežās veicina savu sadarbības partneru, piegādātāju un klientu pievienošanos iniciatīvai, pēc iespējas skaidrojot memoranda mērķi un principus eiro ieviešanas periodā;

5. uzņēmējs informē un apmāca darbiniekus par jautājumiem, kas saistīti ar eiro ieviešanu, nodrošinot viņu spēju savas kompetences ietvaros izskaidrot klientiem cenu norādīšanas principus.


Написать комментарий