Uz Zemes atklāts gigantisks vīruss

foto: apollo.lv
foto: apollo.lv

Kā ziņo RBK daily (РБК daily), zinātnieki Čīles un Austrālijas ūdenstilpnēs ir atklājuši gigantisku vīrusu, kura izcelsme ir kāda cita planēta. Biologi uzskata, ka atradums cilvēku veselībai nevar nodarīt kaitējumu.

Vīruss „Pandora”, kā to nodēvējuši zinātnieki, ir teju desmitiem reižu lielāks nekā jebkurš no patlaban zināmajiem vīrusiem uz Zemes, tā vēsta laikraksts „Moskovskij Komsomoļec” («Московский комсомолец»). Atklātais vīruss ir apmēram 1 mikrometru plats un 0,5 mikrometru garš, tā genoms sastāv no 1,9-2,5 miljoniem daļiņu. Šo vīrusu ir iespējams apskatīt pat ar skolas mikroskopa palīdzību.
Zinātnieki uzskata, ka jaunais vīruss satur vairāk nekā 2556 gēnu, bet cilvēki no tiem pārzina vien 6%. Zinātnieki arī pieļauj, ka „Pandora” uz Zemi ir nokļuvusi no citas planētas. Vīruss spēj vairoties vienīgi „saimnieka” iekšienē.

Pirmais gigantiskais vīruss tika atklāts 1992. gadā, tā diametrs varēja sasniegt 500 nanometrus, kā norāda „Vesti” («Вести»), bet 2011. gadā Čīlē tika atklāts megavīruss, kas inficēja un nogalināja dziļūdens amēbas.


Написать комментарий