Pētījums: Stāstot par sevi, cilvēki gūst baudu

foto: sterlingwack13.blogspot.com
foto: sterlingwack13.blogspot.com

Hārvarda universitātes pētnieki noskaidrojuši, kāpēc cilvēkiem tik ļoti patīk stāstīt par sevi – izrādās, ka šāda vienpusēja saruna cilvēkam sagādā gandrīz tādu pašu baudu kā sekss.

Kā vēsta izdevums The Daily Mail, analizēt šo fenomenu zinātnieki nolēmuši pēc tam, kad kādā citā pētījumā bija noskaidrots, ka 40 procentu laika cilvēki tērē runāšanai tieši par sevi.

Pētnieki savā eksperimentā iesaistījuši 195 brīvprātīgos, kuriem lūdza pastāstīt par sevi: aprakstīt savas rakstura īpatnības, kā arī izteikties par tēmām, kas viņus interesē visvairāk.

Šo stāstu laikā zinātnieki ar magnētiskās rezonanses terapijas palīdzību mērīja eksperimenta dalībnieku asins pieplūdumu smadzenēs un novēroja, ka šie stāsti paaugstina aktivitāti prefrontālajā garozā, kas saistīta ar dopamīna izdalīšanos.

Neiromediators dopamīns ir savdabīgs stimulators, jo tas izraisa apmierinājuma sajūtu, un cilvēka organismā šī ķīmiski aktīvā viela izstrādājas intīmas tuvības laikā, kā arī uzturā lietojot garšīgu ēdienu vai saldumus.

Tādā veidā pētnieki nonākuši pie secinājuma, ka stāstīšana par sevi cilvēkam sniedz tik daudz patīkamu sajūtu, ka viņš cenšas tā justies pēc iespējas biežāk.

Tomēr ar to vien amerikāņu eksperiments nebeidzās - viņi gribēja pārbaudīt, vai šos rezultātus ietekmē arī brīvprātīgo dalībnieku draugu un radinieku klātbūtne.  Tāpēc vienai kontrolgrupai tika pateikts, ka viņu atbildes tika nodotas tuvākajiem cilvēkiem, bet otrai grupai - ka saruna ir konfidenciāla.

Tad arī magnētiskās rezonanses terapija uzrādīja paaugstinātu smadzeņu aktivitāti tiem eksperimenta dalībniekiem, kuri zināja, ka saruna tiks atstāstīta citiem, bet tiem, kas bija pārliecināti par sarunas konfidencialitāti, tā bija ievērojami zemāka.

Tādējādi tika secināts, ka stāstīšana pašam par sevi ir ļoti patīkama nodarbe, bet apziņa, ka vēl citi cilvēki uzzinās par sarunu, baudas līmeni paaugstina vēl vairāk.

"Pašatklāsme (personīgās informācijas nodošana citiem cilvēkiem) izraisa neironu uzplaiksnījumu tajās smadzeņu zonās, kas saistītas ar baudu, motivāciju un atalgojumu. Tāpēc, lai gūtu apmierinājumu, cilvēks arī vienkārši stāsta par sevi," eksperimentu rezumē psihologs Adrians Vords.


Написать комментарий