Ķīna smoga mākoņos

foto: rbc.ua
foto: rbc.ua

Tas vairs nav nekāds jaunums, ka pasaules lielās metropoles bieži vien ir ietītas milzīgos smoga mākoņos. Tomēr tikai tagad ir tapis skaidrs, cik nopietnas sekas tas var atstāt uz iedzīvotāju veselību.

Ķīnas ziemeļu daļā nesen veikts apjomīgs pētījums, lai noskaidrotu, kāda ir smoga ietekme uz lielo pilsētu iedzīvotājiem. Apkopotie rezultāti rāda, ka smoga problēmas šajās pilsētās ir tik milzīgas, ka paredzamais iedzīvotāju dzīves ilgums ir samazinājies par 5,5 gadiem. Pētījumu veica starptautiska ekspertu komanda, kas ilgākā laika posmā analizēja informāciju par iedzīvotāju veselības rādītājiem. Šis ir pirmais šāda veida pētījums Ķīnā, un tā laikā tika atklāts tas, ka toksiskās gāzes paaugstina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, elpceļu slimībām, kā arī vēzi.

Pilsētas, kas atrodas uz ziemeļiem no Huai upes, ir vienas no piesārņotākajām pasaulē, un to iedzīvotāji arvien vairāk sāk uztraukties par gaisa, pārtikas un ūdens piesārņojumu.

Smoga problēmu Ķīnas ziemeļu rajonos ievērojami ir pasliktinājis arī tas, ka vairāku desmitgažu garumā aukstajos ziemas mēnešos šeit tika nodrošināta bezmaksas apkure, tāpēc akmeņogles tika dedzinātas uz nebēdu. Savukārt dienvidu rajonos šāda greznība nebija pieejama, tādēļ arī problēmas ar smogu nav tik izteiktas.

Gadu gaitā Ķīnas ziemeļos gaisa piesārņojuma līmenis ir ļoti strauji audzis. Pētnieki ir noskaidrojuši, ka šo rajonu gaisā ir par 55% vairāk veselībai bīstamo piesārņojuma daļiņu kā dienvidos. Tas viss ir novērojams arī Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, kura ir ietīta milzīgos smoga mākoņos, kas reizēm ir tik biezi un necaurredzami, ka lidostām nākas pat atcelt lidojumus.

Tomēr skaidrs ir arī tas, ka ar šo problēmu nebūs tik viegli cīnīties. Šobrīd Ķīna sadedzina ap 3,8 miljardiem tonnu akmeņogļu gadā, kas ir gandrīz tik pat, cik visa pārējā pasaule kopā ņemot. Turklāt CO2 izmešu apjoms tikai turpina augt. Ķīnas valdības līderi gan ir apņēmušies ierobežot piesārņojuma daudzumu un pievērst pastiprinātu uzmanību iedzīvotāju veselības aizsardzībai, tomēr viss kārtējo reizi atduras pret ierobežotajām ekonomiskajām iespējām.


Написать комментарий