Uguns posta likvidēšana Rīgas pilij un pagaidu jumts izmaksās 220 900 latus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšana un pagaidu jumta konstrukcijas izbūve izmaksās 220 900 latus, portālu "Delfi" informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Šāda vienošanās panākta VNĪ sarunās ar Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas ģenerāluzņēmēju pilnsabiedrību "SBRE". Apstiprināti arī darbu termiņi, proti, pagaidu jumta konstrukcijas izbūve jāpabeidz jau līdz jūlija beigām.

Notikušā seku likvidēšanai saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu tika piemērota sarunu procedūra, uzaicinot tajā piedalīties pilnsabiedrību "SBRE", kas kopš 2012. gada novembra remontē un restaurē Rīgas pili. Pilnsabiedrībai ir nodots būvlaukums, ēkas, būves un teritorijas ap būvlaukumu, ir iekārtotas palīgbūves, kā arī uzstādītas palīgiekārtas, kas nodrošina darbu procesu un var tikt izmantotas ugunsgrēka seku likvidēšanas un pagaidu jumta konstrukcijas izbūvei.

Pilnsabiedrība iesniedza avārijas seku likvidēšanas un pagaidu jumta izbūves piedāvājumu par 238 500 latiem, taču sarunu procedūrā tika panākta vienošanās, ka "SBRE" minētos darbus izdarīs par 220 900 latiem līdz jūlija beigām, nodrošinot pagaidu jumta konstrukcijas izbūvi, kas nepieciešamības gadījumā varētu kalpot līdz pat 2014. gada pavasarim. Minētajā kopējo izmaksu summā iekļauta avārijas seku likvidēšana, pagaidu jumta montāža un pagaidu jumta konstrukciju noma deviņiem kalendārajiem mēnešiem.

Rīgas pils avārijas seku likvidēšanas darbi VNĪ uzdevumā tika uzsākti 22.jūnijā, kolīdz saņemta atļauja no visām izmeklēšanā iesaistītajām institūcijām un apdrošinātājiem.

Savukārt, lai izvērtētu visu trīs Rīgas pilī atrodošo muzeju telpu šī brīža tehnisko stāvokli un inženiertehniskās komunikācijas, VNĪ ir izveidota apsekošanas komisija, kas tuvāko divu nedēļu laikā sagatavos slēdzienu ar ieteikumiem par telpu tālāku ekspluatāciju muzeju vajadzībām. Proti, tiek izvērtētas iespējas muzejiem turpināt atrasties pašreizējās telpās, nepieciešamais ieguldījums un termiņi telpu atjaunošanai.

Ņemot vērā, ka ugunsgrēkā cietušas kultūrvēsturiskās vērtības, to atjaunošanai jāpievērš pastiprināta uzmanība, tāpēc VNĪ veido restaurācijas metodikas padomi, kas analizēs un izraudzīsies atbilstošākās kultūrvēsturisko elementu atjaunošanas metodes.

VNĪ ir vērsusies Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā ar lūgumu novērtēt Rīgas pils kultūrvēsturiskos zaudējumus.

Jau ziņots, ka 20.jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā.

Par ugunsgrēka iemesliem sākts kriminālprocess, bet tā izcelšanās iemesli vēl nav zināmi.


Написать комментарий