Brīvdabas muzejā izrādīs piecu Blaumaņa lugu iestudējumus

foto: Reuters
foto: Reuters

Sākoties XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, sestdien no pl.12:00 līdz 20:00 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā būs iespēja noskatīties piecu Rūdolfa Blaumaņa lugu iestudējumus Latvijas amatierteātru izpildījumā.

Teātra diena sāksies pl.12:00 uz Rietumu skatuves, kad Liepājas tautas teātris režisores Ināras Kalnarājas vadībā rādīs joku lugu "Trīnes grēki", informēja muzeja Izglītības un informācijas nodaļas pārstāve Eva Birzleja.

Ozolnieku novada amatierteātris un režisore Dace Vilne Kurzemes sētā pl.14:00 sirsnīgi spēlēs "Skroderdienas Silmačos", bet uz Rietumu skatuves pl.16:00 tiks izrādīta tautas luga - ģimenes komēdija "Ļaunais gars" - Tērvetes novada amatierteātra "Trīne" un režisores Dzintras Zimaišas interpretācijā.

Vakarā pl.18:00 Kurzemes sētā iestāsies "Sestdienas vakars" Auces novada Vītiņu tautas nama amatierteātra "Mežrozīte" un režisores Raisas Adamaites izpildījumā, bet Teātra diena Brīvdabas muzejā noslēgsies ar lustīgu Jūrmalas teātra dziesmu uzvedumu no Blaumaņa lugu iestudējumiem "Dzīvi, rūtainu kā deķi, lāpīsim, kā lāpa zeķi". Iestudējuma režisors ir Aigars Balulis, un priekšnesums sāksies pl.19:00 uz Rietumu skatuves.

Latvijas Nacionālā kultūras centra amatierteātru eksperte Dace Vilne akcentēja, ka dažādu žanru tautas mākslas kolektīvu piedalīšanās Dziesmu un deju svētkos tos bagātina, padara daudzveidīgākus un krāšņākus. Šajos svētkos tiks spēlēti tikai latviešu autoru darbi, īpašu vietu atvēlot Blaumaņa dramaturģijai rakstnieka 150.jubilejas gadā. Kopā ar citiem amatiermākslas kolektīviem amatierteātri veicina latviešu nacionālās identitātes un jo īpaši latviešu valodas saglabāšanu.

Brīvdabas muzejā teātris spēlēts jau kopš tā dibināšanas kā profesionālo, tā amatierteātru izpildījumā. Šo tradīciju 1932.gada jūnijā sāka Nacionālais teātris ar latviešu teātrī visvairāk spēlēto lugu "Skroderdienas Silmačos".

Tautā iemīļoto Blaumaņa lugu darbība risinās latviešu viensētās, līdz ar to muzeja vide un simtgadīgās senceltnes piedāvā organisku fonu daudzu brīvdabas izrāžu rādīšanai un skatīšanai.


Написать комментарий