Brazīliju pārņēmuši lielākie protesti divdesmit gadu laikā

foto: db.lv
foto: db.lv

Brazīlijas lielāko pilsētu ielās izgājuši vismaz 200 tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret sabiedriskā transporta cenu pieaugumu un 2014. gada Pasaules futbola čempionāta izmaksām.

Lielākās demonstrācijas, kas izvērtās sadursmēs ar likumsargiem, notikušas Riodežaneiro un Sanpaulu. Protesti Brazīlijā bijuši lielākie pēdējo divdesmit gadu laikā.

Nemierus izraisījis sabiedriskā transporta cenu kāpums Sanpaulu pilsētā no trīs Brazīlijas reāliem (aptuveni 1,4 ASV dolāri) līdz 3,2 reāliem. Brazīlijas varasiestādes uzsver, ka šis kāpums ir zemāks nekā inflācijas līmenis valstī (aptuveni 15,5%). Iedzīvotāji ir neapmierināti arī ar plāniem 2014. gadā sarīkot Pasaules futbola čempionātu un 2016. gadā vasaras Olimpiskās spēles, apgalvojot, ka milzīgos abu pasākumu tēriņus jānovirza veselības aprūpei un izglītībai, vēsta BBC.

Kopumā pirmdien demonstrācijas notikušas vismaz 11 Brazīlijas pilsētās. To ielās pulcējās protestētāji ar saukļiem «Cilvēki ir atmodušies». Demonstrācijas bijušas lielākoties mierīgas, izņemot Riodežaneiro un Sanpaulu, kur protestētāji ar akmeņiem apmētāja policiju. Sadursmēs vairāki cilvēki guvuši ievainojumus. Galvaspilsētā Braziljā aptuveni 200 demonstranti pamanījušies nokļūt uz Nacionālā kongresa ēkas jumta, kuru pēc sarunām ar policiju mierīgi pametuši.

Demonstrācijas Brazīlijas pilsētās notika arī aizvadītajā nedēļā. Pēc tam valsts policija izpelnījās apsūdzības pārmērīga spēka pielietošanā. Pirmdienas protesta akcijās likumsargi rīkojušies daudz mierīgāk, norāda BBC. Pirms demonstrācijām ar protestētāju pārstāvjiem tikās policijas vadība un vienojās par pārmērīga spēka – piemēram, gumijas ložu, neizmantošanu.

Brazīlijas valdība uzsver, ka neskatoties uz protestiem, valsts neplāno atteikties no minēto sporta pasākumu rīkošanas. «Valdība ir apņēmusies šo atbildību un godu, tāpēc abi starptautiskie pasākumi tiks sarīkoti, nodrošinot apmeklētāju un tūristu drošību,» skaidrojis Brazīlijas sporta ministrs Aldo Rebelo. Vienlaikus Brazīljas valdība atzīst protestētāju tiesības izteikt savu viedokli un piedalīties demonstrācijās.

Sadursmes turpinās arī Turcijā, kur valdība draudējusi gandrīz trīs nedēļas ilgo protestu apspiešanai izmantot armiju. Db.lv jau vēstīja, ka pirmdien Turcijas arodbiedrības izsludināja streiku, lai protestētu pret policijas brutalitāti, padzenot demonstrantus no Gezi parka.


Написать комментарий