Premjers: pieprasījumi budžetā 'padsmit reizes' pārsniedz iespējas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ministriju un iestāžu pieprasījumi 2014.gada budžetā jau pašlaik pat "padsmit reizes" pārsniedz pieejamo finansējumu, taču par prioritāriem mērķiem izvirzīti nabadzības un nevienlīdzības mazināšana, kā arī demogrāfijas uzlabošanas pasākumi, veselības aprūpe un ceļu būve, otrdienas rītā intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Valdība par ministriju prasījumiem 2014.gada un turpmākajos budžetos lems vasaras beigās, un nākamā gada budžeta projektu izskatīšanai Saeimā paredzēts iesniegt 27.septembrī.

Premjers uzsvēra, ka jārēķinās ar to, ka budžeta iespējas nebūs bezgalīgas un jau pašreiz ieplānotā Labklājibas ministrijas virzītā pensiju indeksācija prasīs aptuveni 30,5 miljonus latu.

"Tā kā šīs budžeta iespējas būs ļoti ierobežotas, un pieprasījumi jau tagad daudzas reizes, nu jau padsmit reizes, pārsniedz pieejamo finansējumu," atzina Dombrovskis.

Budžeta prioritātes būšot nabadzības un nevienlīdzības mazināšanas, kā arī demogrāfijas uzlabošanas pasākumi, un arī jautājumi saistībā ar veselības aprūpi, kā arī infrastruktūra un ceļi.

Premjers atgādināja, ka valdība pieņēmusi lēmumu no 2014.gada celt minimālo algu līdz 225 latiem jeb 320 eiro. Savukārt par pārējiem jautājumiem nevienlīdzības mazināšanai vēl notiks diskusijas darba grupā finanšu ministra vadībā.

Finanšu ministrs Andris Vilks ( V) jau iepriekš izteicies, ka 2014.gada valsts budžetā ir daudz pieprasījumu un tā veidošana prasību un ultimātu gaisotnē būs ļoti sarežģīta. Šo apjomīgo pieprasījumu dēļ būs ļoti sarežģīts gads un "arī priekšvēlēšanu gaidas jau ir redzamas".

Nākamā gada budžets plānots ar 0,8% deficītu no iekšzemes kopprodukta.


Написать комментарий