Politiskā krīze Čehijā: pēc līdzgaitnieces aresta atkāpjas premjers

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Četras dienas pēc Čehijas policijas uzsāktas vērienīgas augstāko ierēdņu un politiķu arestu operācijas, kuras laikā aizturēta arī valdības administrācijas vadītāja, valsts premjers Petrs Nečass nolēmis atkāpties no amata, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pilsoniskās demokrātiskās partijas vadītājs Petrs Nečass svētdien paziņoja, ka pirmdien atkāpsies gan no premjera, gan no partijas vadītāja amata. Līdz ar premjera demisiju amati būs jāatstāj visai valdībai, un divu partiju valdošajai koalīcijai būs jālemj par jaunu ministru kabinetu.

Piektdien Čehijas prokuratūra uzrādījusi apsūdzības par korupciju un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu tuvai premjera līdzgaitniecei, valdības aparāta vadītājai Janai Nadjovai.

Apsūdzības uzrādītas pēc policijas reidiem vairākās valsts iestādēs un privātuzņēmumos. Likumsargi kopumā reidos konfiscējuši aptuveni astoņus miljonus ASV dolāru (aptuveni četri miljoni latu) skaidras naudas, desmitiem kilogramu zelta un dokumentus.

Izmeklētāji apgalvo, ka Nadjova nelikumīgi uzpirkusi divus bijušos parlamenta deputātus, piedāvājot viņiem apmaiņā pret vietu parlamentā amatus valsts uzņēmumos. Turklāt apsūdzība uzskata, ka viņa pavēlējusi militārajam izlūkdienestam izsekot trīs cilvēkus, tai skaitā Nečasa sievu Radku. BBC atgādina, ka neilgi pirms policijas uzsāktās vērienīgās operācijas premjers paziņojis par šķiršanos no sievas.

Operācijas laikā policija aizturēja arī šos divus uzpirktos bijušos deputātus, vienu bijušo ministru un pašreizējo militārā izlūkdienesta vadītāju.

Policija operāciju sākusi trešdien, un vēl ceturtdien Nečass preses konferencē paziņojis, ka pārliecināts par Nadjovas nevainīgumu. Savukārt svētdien viņš atzina, ka uzņemas politisko atbildību, jo "manas privātās dzīves sarežģījumi kļūst par problēmu manai partijai un Čehijas politikai".

BBC norāda, ka Čehijā tiek neoficiāli pieļauts, ka premjeru un Nadjovu saista ne tikai darba attiecības.


Написать комментарий