LIAA direktors: Aģentūra strādā labi; investorus neapmierina nodokļu politika

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols, komentējot premjera izteikumus par iespējamu LIAA darbības izvērtēšanu investīciju piesaistē, norāda, ka investīciju piesaiste nav tikai LIAA uzdevums, bet kopīgs valdības, pašvaldību un aģentūras darbs.

"Uzskatu, ka investīciju mārketinga jomā LIAA strādā labi, pēdējos gadus ārvalstu tiešo investīciju apjoms un radīto darbavietu skaits pieaug,  veiksmīgi darbojas arī LIAA izstrādātā ārvalstu tiešo investīciju piesaistes stratēģija "Polaris" process.  LIAA ir būtiski palielinājusi ārvalstu investoru interesi  un pieprasījumu skaitu," norāda Ozols.

Viņš novērojis, ka  investori atsakās realizēt iecerētus projektus Latvijā, jo bieži saskaras ar investīciju vides problēmām, uz kurām valdībai regulāri norāda Ārvalstu investoru padome.

Kā piemērus šādām problēmām LIAA direktors min būvniecības atļauju saņemšanu, tiesu praksi, kā arī enerģijas un infrastruktūras izmaksas.

"Investorus neapmierina arī darba spēka nodokļu politika un kvalificētu speciālistu trūkums, taču tas ir ilgtermiņa valdības uzdevums, kā uzlabot izglītības kvalitāti un darbaspēka nodokļu konkurētspēju reģiona kontekstā," uzsver Ozols.

"Delfi" jau ziņoja, ka premjers Valdis Dombrovskis ( V) domā, ka auditorkompānijas "Ernst&Young" pētījumā atklātais, ka pēc investīciju radīto darbavietu skaita Latvija atpaliek no Lietuvas un Igaunijas, varētu kļūt par iemeslu, lai vērtētu LIAA veikumu investīciju piesaistē.

Starptautiskā auditorkompānija "Ernst&Young" nule kā publiskojusi ziņojumu par Eiropas valstu pievilcību investoru skatījumā, kurā norādīts, ka, lai arī investīciju projektu apjoms pērn krities, tiešo investīciju rezultātā radīto darbavietu skaits ir pieaudzis par 241%.

Reālajā dzīvē gan šis 241% nozīmē tikai 290 jaunas darbavietas septiņos dažādos investīciju projektos, tādēļ, vērtējot pēc investīciju radīto darbavietu skaita apjoma, Latvija pērn ierindojusies tikai 32. vietā Eiropā.

Tikmēr Lietuvā, kas ierindojusies 19. vietā Eiropā, 27 tiešo investīciju projektu rezultātā pērn radītas 1717 jaunas darbavietas, bet Igaunijā, kas ierindota 29. vietā, realizējot 25 investīciju projektus, radītas 443 jaunas darbavietas.


Написать комментарий