Entuziasti mūsdienu attēlos no Marsa atklāj 40 gadus vecu PSRS kosmisko moduli

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

ASV kosmiskās zondes MRO veiktajos Marsa virsmas attēlos, iespējams, ir fiksēts PSRS laiku aparāts "Marss-3", kas uz Sarkanās planētas nolaidās 1971.gada decembrī, ziņo ārvalstu prese, atsaucoties uz portālu "Space.com"

Šai zondei līdzīgu objektu vispirms ievēroja Krievijas entuziasti, vēlāk viņu hipotēzei piekrita arī NASA speciālisti.
Automātiskā stacija "Mars-3" startēja 1971.gada 29.maijā. 2.decembrī nolaišanās modulis iegāja planētas atmosfērā un sasniedza tās virsmu – pirmo un vienīgo reizi padomju Marsa iekarošanas programmā. Zonde sāka raidīt informāciju, taču pēc 14,5 sekundēm sakari pārtrūka.

Pēc speciālistu domām, moduļa elektroniskās iekārtas iznīcināja statiskās elektrības lādiņš, kas uzkrājas ļoti sausajā Marsa klimatā, ziņo "RIA Novosti".

2012.gadā decembrī Marsa zondei "Curiosity" veltītās grupas veidotājs sociālajā tīklā "Vkontakte" Vitālijs Jegorovs zondes MRO 2007.gadā veiktajos attēlos atklājas objektu, kas līdzinājās padomju modulim. Tas atradās praktiski tajā pat punktā, kuru kā piezemēšanās vietu uzrādīja padomju konstruktori.

Jegorovs par atradumu paziņoja Vernadska Ģeoķīmijas un analītiskās ķīmijas institūta profesoram Aleksandram Bazilevskim. NASA ar zinātnieka starpniecību veica atkārtotu attēlu uzņemšanu.

Augstas izšķirtspējas attēlos ir labi redzama moduļa atdalāmās daļas, piezemēšanās dzinēji, bremzēšanas konuss, izpletnis un aptuveni 1,5 metru lielais nolaišanās modulis. NASA uzsver, ka šo detaļu izvietojums patiešām atbilst "Mars-3" izvietojumam, taču pagaidām nevarot izslēgt arī alternatīvus skaidrojumus.

NASA kosmiskā zonde MRO ("Mars Reconnaissance Orbiter") kopš 2006.gada riņķo ap Marsu, tā ir visjaunākā un visspēcīgākā ierīce, kas pēta Sarkano planētu no augšas.

"Es vēlos pateikt, ka aplūkot un izpētīt Marsa attēlus šodien spēj ikviens. Vienlaikus mums izdevās to sasaistīt ar savas valsts vēsturi, kuru mums atgādināja zondes MRO uzņemtās fotogrāfijas," NASA izplatītā paziņojumā uzsvēra Jegorovs.


Написать комментарий