Vai zemniekiem būtu jāuztraucas par ieilgušo ziemu?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Neskatoties uz to, ka astronomiskais pavasaris iestājās jau 20.martā, arī aprīļa sākumā nav gaidāms silts pavasarīgs laiks.

Tikai aprīļa vidū sinoptiķi prognozē nedaudz siltāku laiku – līdz +10 grādiem. Izveidojusies situācija ne tikai izraisa pilsētnieku neapmierinātību sakarā ar dažāda veida neērtībām, bet var būtiski ietekmēt un koriģēt lauksaimniecību darbību. Par to, ko šī situācija varētu nozīmēt zemniekiem, portāla Gorod.lv korespondente aprunājās ar Daugavpils lauksaimnieku apvienības valdes priekšsēdētāju Guntaru Melni.

Pēc viņa vārdiem, pagaidām ir pāragri runāt par zaudējumiem, kuri varētu rasties zemniekiem laikapstākļu dēļ.

Pagaidām ir sarežģīti prognozēt, kad bieza sniega sega varētu nokust un kā tas ietekmēs ziemājus. Kā zināms, ziemājiem nepieciešama sniega kārta, kas saglabā tos no temperatūras pazemināšanās. Gadījumā, ja sniegs nesāks kust, zem tā esošie ziemāji var  satrūdēt.

Tāpat pastāv iespēja, ka nāksies atlikt pavasara sēju uz vēlāku laiku, kā rezultātā zemniekiem atliks mazāk laika citiem lauksaimniecības darbiem. G.Melnis atzīmēja, ka mazajām lauksamniecībām tas nesagādās nopietnas problēmas, tas skars lielas lauksaimniecības.

Visvairāk ziemājus un zemnieku ražu kopumā, pēc viņa vārdiem, apdraud pali, kuru rezultātā varētu būt appludināti lauki. Tomēr arī šajā gadījumā situācija esot grūti prognozējama, daudz kas ir atkarīgs no lauku meliorācijas sistēmas, no tā, kad iestāsies atkusnis.


Написать комментарий