J.Kursīte: Dotāciju palielināšana būs ļoti izdevīga zemniekiem ar vidējām zemnieku saimniecībām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

13.martā Eiropas Parlaments nobalsoja par lauksaimniecībai domāto dotāciju minimālā līmeņa palielināšanu vidēji līdz 75%. Atgādināsim, ka pašlaik Latvijas zemnieki saņem dotācijas 64% apmērā. 

Kādā veidā šis lēmumus varētu ietekmēt zemnieku darbību mūsu novadā, portāla Gorod.lv korespondente jautāja Latvijas Lauku Konsultāciju biroja Daugavpils nodaļas lauku attīstības speciālistei Janīnai Kursītei.

"Šim lēmumam vēl jābūt atbalstītam vairākās Eiroparlamenta komitejās, un tikai maijā tas varētu būt galīgi apstiprināts. Jāatzīmē, ka mūsu deputāti veicināja procesu, lai Eiroparlamenta 56 deputāti nobalsotu par 500 miljardi iedalīšanu lauksaimniecībai no ES fondiem. Ja maijā šis lēmums tiks apstiprināts, sākot ar 2014.gadu zemnieki saņems maksu par platību 196 eiro apmērā par ha. Pašlaik zemnieki saņem vidēji 95 eiro.

Esmu konsultējusies ar zemniekiem, kuriem ir lielas zemnieku saimniecības, un nonākusi pie secinājuma, ka dotāciju palielināšana būs ļoti izdevīga zemniekiem ar vidējām zemnieku saimniecībām, tas būs liels finansiālais atbalsts. Tomēr lielu zemnieku saimniecību īpašnieki, kuriem trūkst zemes, uztraucas, ka zemesgabalu cenas pieaugs. Pašlaik viens hektārs maksā vidēji 800-1200 latus, savukārt zemnieki baidās, ka situācija Daugavpils novadā varētu mainīties, līdzīgi kā Bauskā un Jelgavā, kur viena hektāra cena var sasniegt 3000 latu. Protams, cenas ir atkarīgas no zemesgabala platības – ja tas ir 100 ha liels, cena būs lielāka, nekā par 1 ha.

Zemniekus uztrauc arī tas, ka varētu pieaugt zemesgabala nomas maksa. Tie, kuri iznomā zemniekiem zemesgabalus, vēlas saņemt subsīdijas, kaut arī drīz tiks ieviesti grozījumi – slēdzot nomas līgumu, subsīdijas saņems tas, kas apstrādā zemi. Tas ir sarežģīts jautājums, gribētos, lai tie, kuri paši nevēlas vai nevar apstrādāt zemi, iznomātu to zemniekiem par 25-50 latiem gadā, jo zemnieki apstrādā un apmēslo zemi.

Līdz ar minētā lēmuma pieņemšanu tiks mainītas arī dotāciju izmaksas "zaļās enerģijas” ražotājiem. Ja zemesgabala platība tiešām tiek izmantota biogāzes ražošanai, ES fonds iedalīs dotācijas”, - pastāstīja J.Kursīte.


Написать комментарий