Valsts prezidents izsludina eiro ieviešanas kārtības likumu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš piektdien izsludinājis eiro ieviešanas kārtības likumu, kas paredz nodrošināt Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas ‒ eiro ‒ ieviešanu Latvijā, liecina publikācija oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Par likumprojektu balsoja 52 parlamenta deputāti - visi "Vienotības", "Reformu partijas", Nacionālās apvienības (NA) VL-TB/LNNK un neatkarīgo deputātu grupas deputāti, izņemot NA deputātu Jāni Dombravu, kurš balsoja pret likumprojekta pieņemšanu. Pret kopumā balsoja 40 deputāti - likumprojektu neatbalstīja arī "Saskaņas centra" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti, izņemot ZZS deputātus Andri Bērziņu un Jāni Dūklavu, kuri balsojumā atturējās.

Prezidents eiro ieviešanas kārtības likumu ir izsludinājis, lai gan pagājušajā nedēļā saņēma četru Saeimas deputātu ‒ Kārļa Seržanta, Ivetas Grigules, Jāņa Vucāna un Ilonas Jurševskas, kā arī Danas Reiznieces-Ozolas, kas saistībā ar bērna kopšanas atvaļinājumu ir nolikusi deputāta mandātu, parakstītu lūgumu atdot to Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Kā ziņoja portāls Mixnews, Saeimas 31.janvārī pieņemtais likums noteic, ka eiro ieviešanai paredzēts īstenot vairākus pasākumus, kas saistīti ar latu un eiro vienlaicīgu apgrozību, skaidras un bezskaidras naudas nomaiņu, preču un pakalpojumu cenu paralēlu atspoguļošanu, grāmatvedības uzskaites pielāgošanu jaunās naudas ieviešanai, kā arī finanšu tirgus piemērošanas pasākumus.
Eiro ieviešanas dienu atbilstoši konverģences ziņojumam par Latvijas atbilstību Māstrihtas kritērijiem noteiks ES Padome, uzaicinot Latviju pievienoties eiro zonai. Plānots, ka Latvija no nacionālās valūtas latiem uz eiro pāries 2014.gada 1.janvārī. Finanšu ministrijas informācija liecina, ka eiro centrālais kurss, ko ES Padome noteiks 2013.gada vasarā, būtiski neatšķirsies no pašreizējā ‒ 0,702804 lati par vienu eiro.


Написать комментарий