Maksāt vai nemaksāt sociālo nodokli: atbild sabiedrībā pazīstami cilvēki

foto: apollo.lv
foto: apollo.lv

Šonedēļ plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja investīciju baņķiera Ģirta Rungaiņa paustais viedoklis, ka patlaban ir racionāli nemaksāt sociālo nodokli, zinot, ka bezatbildīgi politikāņi pieņems populistiskus politiskus lēmumus un šī nauda tiks iztērēta šodienas vajadzībām, nevis tiks nākotnes pensionāriem.

Ko par šo sabiedrībai aktuālo jautājumu domā sabiedrībā populāri cilvēki, portāls «Apollo» izjautāja dažus no viņiem.

Mākslinieks un dzejnieks Valts Ernštreits, sacīja, ka Rungaiņa izteikumi ir populistiski apgalvojumi un viņš neredz tajos problēmas risinājumu. Ernštreits atgādina, ka sociālais nodoklis neiekļauj tikai pensiju pabalstus, bet arī citas svarīgas sociālās sfēras, par kurām nedrīkst aizmirst.

Ernštreits sacīja, ka problēma ir mūsdienu sociālajā sistēmā kopumā, turklāt problēma kļūšot arvien akūtāka. Viņš norādīja, ka sabiedrībai ir jārūpējas par vecākiem cilvēkiem, pretējā gadījumā būšot kā 19. gadsimtā: «Vecmāmiņa dzīvo aizkrāsnī ar bērniem un viss ir ļoti labi.»

Ernštreits uzskata, ka būtu nepieciešams vairāk investēt arī citās jomās, piemēram, ekonomikā, lai būtu lielāki ienākumi un varētu sekmīgāk atbalstīt pensionārus un bērnus.

Domājot par savu pensiju, Ernštreits norāda, ka radošās industrijas jomā, kurā viņš darbojas, Latvijā ir lielas problēmas, tādēļ papildus valsts garantētajai pensijai ir jāmeklē iespējas, kā veidot papildus uzkrājumus vecumdienām, piemēram, savu uzņēmumu veidošana.

Savukārt TV šovu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare portālam «Apollo» atzina, ka viņa stipri apšauba pensijas sistēmas nākotni. Sipeniece-Gavare norādīja, ka gudri būtu jau laicīgi pašiem veidot savus uzkrājumus.

Paužot satraukumu par demogrāfisko situāciju valstī, Sipeniece-Gavare sacīja: «Demogrāfiskā situācija 100 gadu griezumā būs ļoti slikta, ja nekas nemainīsies. Tur nav jābūt antropologam, lai to saprastu – tā ir vienkārša matemātika.»

«Radio Skonto» direktors un ētera balss Valdis Melderis sarunā sacīja, ka šobrīd neredz īpašu pārliecību, ka Latvijas iedzīvotāju skaits varētu palielināties, līdz ar to iedzīvotājiem ir nopietni jādomā, no kā pārtikt vecumdienās.

No vienas puses, Melderis uzskata, ka ir jāatbalsta vecākā paaudze, maksājot valstī noteiktos sociālos nodokļus, tādējādi nodrošinot viņiem pensiju. No otras puses, nav garantijas, ka pensiju sistēma pastāvēs pēc vairākiem gadiem, līdz ar to šāds līdzekļu ieguldīšanas veids varētu nebūt efektīvākais. Vienlaikus viņš atgādināja, ka būtu jāatceras - no sociālajām iemaksām tiek maksātas ne tikai pensijas vien.

Melderis sacīja, ka, domājot par savām vecumdienām, ir iesaistījies trīs pensiju līmeņos, kā arī pašlaik strādā tādu darbu, kuru varēs strādāt vēl ilgi.

Motosportists un uzņēmējs Jānis Vinters intervijā atzina, ka katrā valstī ir sava likumdošana, kas ir jāievēro. Vinters uzskata, ka lai arī cik niecīga būtu pensija, tā būs nozīmīga- kaut vai 100 lati. «Ja nemaksāsim nodokļus tagad, tad cilvēkiem nebūs līdzekļu no kā vēlāk saņemt pensiju,» sacīja Vinters.

Jau ziņots, ka investīciju baņķieris Ģirts Rungainis uzskata - pašreizējā situācijā maksāt sociālo nodokli nozīmē izķēzīt naudu - ir iracionāli maksāt sociālo nodokli, zinot, ka pensiju nebūs.

Viņa ieskatā, patlaban ir racionāli nemaksāt sociālo nodokli, zinot, ka bezatbildīgi politikāņi pieņems populistiskus politiskus lēmumus un šī nauda tiks iztērēta šodienas vajadzībām, nevis tiks nākotnes pensionāriem.


Написать комментарий