Ziņģētāji un stāstnieku vakars Viļānos ''Ģimenes godi''

preses foto
preses foto

Tautas muzikantu biedrības pārstāve Maija Upeniece paziņoja, ka 9.februārī plkst.15:00 Viļānu kultūras namā (Kultūras laukumā 2, Viļānos) 11 gadu pēc kārtas notiks „Ziņģētāju un stāstnieku vakars”, pulcinot kopā ziņģētājus un stāstniekus no Latgales un Vidzemes.

Pēc Upenieces kundzes vārdiem, kā ierasts, februārī Tautas muzikantu biedrība sadarbībā ar Viļānu kultūras namu rīko „Ziņģētāju un stāstnieku vakaru”, kur ziņģēt un stāstīt ierodas ap 200 dalībnieku. Katru gadu tiek izvēlēta kāda pasākuma tēma, šī gada pasākuma tēma ir „Ģimenes godi”, kuros tiek dziedātas ne tikai godu rituālu dziesmas, bet skan arī ziņģes vai ģimenei nozīmīgas un paaudzēs mantotās dziesmas. Tautas muzikantu biedrības pārstāve atzīmēja, ka stāstnieki šogad stāstīs interesantus (pa pusei nopietnus, pa pusei nenopietnus) atgadījumus, kas risinājušies dažādu ģimenes svinību laikā. Tā kā konkursa noteikumos nav atļauts stāstīt literārus darbus, tad skaidrs, ka visi notikumi būs patiešām no dzīves.

Pasākumā piedalīsies ziņģētāji no Rēzeknes novada Ozolaines (Folkloras kopa „Zeile”), Viļāniem (lauku kapela „Bumburneicys”), Viļānu novada Dekšārēm (kapela „Sovejī”), Kārsavas novada Salnavas (muzikantu kapela „Sābri”), Ciblas novada Zvirgzdenes (lauku kapela „Saime”), Ludzas novada Isnaudas folkloras kopa, Madonas novada Mārcienas (šlāgeransamblis „Labākie gadi”) un Barkavas (folkloras kopa „Madava”), Kokneses (folkloras kopa „Urgas”), Lubānas novada Meirāniem (tradīciju kopa „Sietiņš”), Varakļānu folkloras kopa u.c. muzikanti.

Vislabākais stāstnieks būs tas, kurš varēs klausītājus pārliecināt par stāsta patiesību un spēs sasmīdināt ikvienu klātesošo, tad var cerēt iegūt vakara skatītāju simpātiju balvu. Balvas ziņģētājiem un stāstniekiem ir sarūpējuši gan sponsori un sadarbības partneri, gan Tautas muzikantu biedrība, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda un Viļānu novada domes finansiālajam atbalstam.

Pasākuma noslēgumā plkst.19:30 ikviens varēs izlocīt kājas dančos kopā ar ziņģētājiem.


Написать комментарий