'Zilās mēles' slimības dēļ aizliedz izvest no Latvijas liellopus, aitas un kazas

foto guardianexpressla.com
foto guardianexpressla.com

Pārtikas un veterinārais dienests aizliedzis no valsts izvest liellopus, aitas, kazas un savvaļas atgremotājus, jo laboratoriski apstiprinātas aizdomas par mājlopu saslimšanu ar katarālā drudža jeb tā sauktās „zilās mēles” slimību, portālu “Delfi” informēja PVD preses pārstāve Ilze Meistere.

Jau vēstīts, ka Latvijā iepriekš bija radušās aizdomas par mājlopu saslimšanu ar infekciozo katarālo drudzi jeb "zilās mēles slimību", bet laboratoriski šīs aizdomas vēl nebija apstiprinātas. Tikmēr Krievijas pārtikas un lauksaimniecības dzīvnieku aizsargi jau bija sacēluši trauksmi, publiski vainojot Eiropas Savienību slimības slēpšanā.

Meistere informēja, ka Latvijā atgremotājdzīvniekiem ir konstatēts infekciozā katarālā drudža jeb tā sauktās „zilās mēles" slimības vīrus, ko apliecina no Eiropas Savienības (ES) References laboratorijas saņemtie izmeklējumu rezultāti. Tādēļ PVD uz laiku ir apturējis veterināro sertifikātu izsniegšanu atgremotājdzīvniekiem. Tas nozīmē, ka dzīvniekus nedrīkst izvest ne uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, ne trešajām valstīm.

ES References laboratorijā turpinās laboratoriskā izmeklēšana, jo Eiropas Komisijai ir aizdomas, ka Baltijas valstīs un Polijā konstatētais „zilās mēles" vīruss ir izplatījies no dzīvās vakcīnas, kas lietota ārpus ES robežām.

Pagaidu liegums būs spēkā tik ilgi, kamēr tiks noskaidrota vīrusa izcelsme.

PVD gaida atbildi no laboratorijas tuvāko divu nedēļu laikā. Ja izrādīsies, ka dzīvnieki saslimuši, jo slimība cirkulē dabā, izvešanas liegumu varētu atcelt, taču pirms dzīvnieku izvešanas no Latvijas, tie būs jāizmeklē uz vīrusa klātbūtni, jo veterinārajā sertifikātā PVD kā uzraudzības iestādei ir jāapliecina, ka dzīvnieki nav slimi.

Ja dzīvnieku saslimšanā būs vainojama vakcīna, pēc konsultācijas ar Eiropas Komisijas ekspertiem, liegumu varētu atcelt un dzīvniekiem papildus izmeklējumi pirms veterinārā sertifikāta saņemšanas nebūtu nepieciešami.

Infekciozais katarālais drudzis ir mājas un savvaļas atgremotāju slimība, kuras raksturīgās pazīmes ir drudzis, gļotādu iekaisums, tūska, deģeneratīvas skeleta muskulatūras pārmaiņas.

Slimību ierosina vīruss, taču tā nav uzskatāma par lipīgu - dzīvnieks nevar aplipināt dzīvnieku. Slimību izplata insekti - miģeles (lat. Culicoides spp.).Slimība nav bīstama cilvēkiem.

Infekciozajam katarālajam drudzim ir 24 serotipi. Latvijā dzīvniekiem konstatēts šī vīrusa 14.serotips. Slimības smagums ir atkarīgs no serotipa.

Latvijā dzīvnieki, kuriem konstatēts infekciozais katarālais drudzis, jūtas labi - tiem nenovēro saslimšanas pazīmes.


Написать комментарий