Mjanmā izdzenā protestētājus pret vara raktuvju paplašināšanu

foto ndtv.com
foto ndtv.com

Mjanmas policija, pielietojot ūdens lielgabalus, izdzenājusi protestētājus pret vara raktuvju paplašināšanu pie Mounšvas pilsētas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pret vara raktuvju paplašināšanu protestē vietējie zemnieki, mūki un aktīvisti. Viņi apgalvo, ka derīgo izrakteņu ieguves paplašināšanas dēļ iedzīvotāji piespiedu kārtā tiek padzīti no saviem īpašumiem. Protestētāji ziņo, ka desmitiem cilvēku ir ievainoti, bet viņu apmetne nodedzināta.

Zemnieki savu akciju sāka jau jūnijā, apgalvojot, ka pirms diviem gadiem viņi ir piespiesti piekrist pamest savas zemes apmaiņā pret kompensāciju un jaunu mājvietu.

Raktuves, kuras ir lielākās valstī, pieder Mjanmas militāristiem un Ķīnas ieroču ražotājam “Norinco”. Policija uz demonstrantu apmetni ieradusies agri ceturtdienas naktī, kad protestētāji gulējuši.

Sekojot demokrātiskām reformām valstī, arī publisko protestu noteikumi ir atviegloti, bet šonedēļ valdība izvirzīja protestētājiem ultimātu pamest pulcēšanās vietu. BBC norāda, ka šis gadījums ir pārbaude Mjanmas jaunajai valdībai, kā tā grasās tikt galā ar pieaugošajiem protestiem pret armijas pārvaldes laikā sagrābtajiem īpašumiem.

Jau vēstīts, ka Mjanmā daudzus gadus valdīja militārā hunta, apspiežot jebkādus opozīcijas centienus paust pretēju viedokli. Tas noveda pie Mjanmas starptautiskas izolācijas, dažādas sankcijas piemēroja gan Eiropas valstis, gan ASV.

2010.gadā Mjanmā pirmo reizi 20 gadu laikā notika parlamenta vēlēšanas, pēc kurām pie varas nāca civila valdība, kas gan joprojām uzturēja ciešas saites ar bruņotajiem spēkiem.


Написать комментарий