EP vēlēšanās partijām būs jāizvirza EK vadītāja kandidāti; iesaka noteikt barjeru mandātu iegūšanai

foto  Europa.eu
foto Europa.eu

Eiropas politiskajām partijām nākamajās Eiroparlamenta vēlēšanās, kas plānotas laikā starp 2014.gada maiju un jūniju, ir jāizvirza kandidāti Komisijas priekšsēdētāja amatam, bet dalībvalstīm ieteikts noteikt minimālo slieksni iekļūšanai EP, paredz Eiropas Parlaments ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā.

Parlaments arī ierosina dalībvalstīm grozīt savus vēlēšanu likumus, nosakot "atbilstīgu un proporcionālu" minimālo slieksni, kas ļauj iegūt vietu Parlamentā. Tas ļautu nodrošināt gan efektīvu Parlamenta darbību, gan arī pienācīgi atspoguļotu iedzīvotāju izvēli, uzskata deputāti.

Deputāti arī ieteica katrai Eiropas politisko partiju "ģimenei" rosināt savu Eiropas Komisijas priekšsēdētāja kandidātu, kurš būtu arī attiecīgās grupas 2014.gada Eiropas vēlēšanu kampaņas "seja". Tas palielinātu vēlēšanu popularitāti un mudinātu vairāk iedzīvotāju piedalīties vēlēšanās, uzskata deputāti.

Deputāti arī norāda, ka pēc iespējas vairāk Eiropas komisāru būtu jāizraugās no jaunievēlētajiem Eiroparlamenta deputātiem, jo tieši viņiem iedzīvotāji ir pauduši uzticību balsojot. Tas ļautu panākt arī līdzvērtīgāku spēku samēru ar Eiropadomi, kuras locekļi ir valdību pārstāvji.

Dalībvalstīm vajadzētu katra komisāra amatam izvirzīt divus kandidātus — vīrieti un sievieti, lai tādējādi dotu iespēju Komisijas priekšsēdētājam nodrošināt dzimumu līdzsvaru Komisijā, piebilst deputāti.

Parlaments arī aicināja nākamās Eiroparlamenta vēlēšanas rīkot maijā, nevis jūnijā - no 2014.gada 15. līdz 18. maijam vai no 22. līdz 25. maijam, lai jaunajam Parlamentam būtu laiks sagatavoties Komisijas priekšsēdētāja vēlēšanām jūlijā.

Atbilstoši ES pamatlīgumam Eiropas Parlaments ievēl Komisijas priekšsēdētāju un tam jāsniedz arī piekrišanu visa Komisijas sastāva iecelšanai. Nākamās Eiropas Komisijas pilnvaru termiņš sākas 2014. gada 1. novembrī.


Написать комментарий