Aicina atbalstīt jaunās latgaliešu spēlfilmas tapšanu

publicitātes foto
publicitātes foto

Šovasar Rēzeknes novada Ozolaines pagasta Runču mājas bija pārvērtušās par uzņemšanas laukumu topošajai spēlfilmai latgaliešu valodā „Vīna vosora deļ vysu”. Šobrīd filmēšana jau noslēgusies, taču priekšā vēl atbildīgais un laikietilpīgais montāžas process, kam finansējumu palīdzētu sagādāt uzvara „Labo darbu” konkursā, tāpēc Latgolys entuziastu grupa „BILDIS” aicina nobalsot par projektu „Spēlfilmas „Vīna vosora deļ vysu” pēcapstrādes nodrošināšana”. Jāpiebilst, ka balsošana ir bezmaksas, informē Rēzeknes novada pašvaldība.

„Vīna vosora deļ vysu” ir stāsts par latgaliešu ģimeni, no kuras, kā jau tas mūsdienās bieži notiek -- kāds aizbraucis darbā uz ārzemēm. Vasaras saulgriežos dēls ar vedeklu atgriežas, piepildot laucinieku vienmuļo ikdienu ar negaidītiem notikumiem un atgriežot pagātnes jūtas.  Filmā parādīts ne vien laukos dzīvojošas ģimenes liktenis, bet arī iemūžinātas latgaliešu tradīcijas, tostarp siena talka, alus darīšana un Līgo svētku svinības.

Filmas veidota latgaliešu valoda, lai popularizētu tās lietojumu, rādītu tās īpašo vietu un lomu Latgales ļaužu ikdienā, pašizpausmē, lai prezentētu to ārpus Latvijas robežām, tā pievēršot uzmanību latgaliešu valodai kā savdabīgam un interesantam fenomenam.

Latgolys entuziastu grupa perfekti iekļāvusies plānotajā grafikā, un iegūtais videomateriāls ir pietiekams, lai strādātu pie nākamajiem filmas tapšanas posmiem – montēšanas, skaņas ierakstīšanas, filmas mūzikas tapšanas un gatavošanās filmas pirmizrādei. Filma „Vīna vosora deļ vysu” savu pirmizrādi piedzīvos 2013.gada 18.maijā Austrumlatvijas koncertzālē.


Написать комментарий