Mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz sarūk; vairāk pērk mēbeles un apģērbus

foto homedit.com
foto homedit.com

Septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājās par 0,4%, bet salīdzinot ar pagājušā gada septembri, tas pieaudzis par 7,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar pagājušo gadu, ievērojami pieaudzis mēbeļu un apģērbu tirdzniecības apgrozījums.

Septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājās par 0,4%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība saruka par 0,6%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecībā kritums bija par 0,3%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, šā gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājās par 7,3%.

Šā gada septembrī, salīdzinot ar 2011. gada septembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 7,9%. Pārtikas preču grupā pieaugums sasniedza 1,8%. Nepārtikas preču tirdzniecības apjomi palielinājās par 10,6%, tai skaitā auto degvielas mazumtirdzniecība – par 7,2%.

Gada laikā visvairāk – par 36% - pieauga tirdzniecība ar mēbelē, apgaismes ierīcēm un cita veida mājsaimniecības piederumiem. Savukārt tekstilizstrādājumu, apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecības apgrozījums audzis par 28,9%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi pieauga par 6,6%.

Šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,8%. Pārtikas preču tirdzniecībā palielinājums bija 2,4%, savukārt nepārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos tas palielinājās par 7,4%.

Salīdzinot ar pagājušā gada trešā ceturksni, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, apgrozījums pieauga par 9,5%. Par 2,8% palielinājās pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, bet nepārtikas preces tirgoja par 12,6% vairāk.

Jau ziņots, kas augustā, salīdzinot ar jūliju, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums pieauga par 1%. Par 2,3% palielinājās nepārtikas preču mazumtirdzniecība, bet apgrozījums pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumos samazinājās par 1,7%.

Pēc ievērojama krituma 2009. un 2010.gados, pērn visa gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmās cenās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 4,6%, tajā skaitā, pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos gada laikā tas pieaudzis par 1,3%, bet nepārtikas - par 6,2%.


Написать комментарий