Dienvidkorejas aktīvisti izplata propagandas skrejlapas Ziemeļkorejā

foto chosun.com
foto chosun.com

Aktīvisti Dienvidkorejā palaiduši balonus ar propagandas skrejlapām pāri robežai uz Ziemeļkoreju. Tas notiek tikai nedēļu pēc tam, kad Ziemeļkoreja piedraudēja ar militāru triecienu skrejlapu izplatīšanas gadījumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aktīvistu grupa no pierobežas laukuma pie Phadžu pilsētas palaidusi gaisa balonus ar 50 000 skrejlapām. To iztraucēt mēģinājuši vietējie iedzīvotāji, izraisot nelielas sadursmes ar aktīvistiem. Līdzīgu skrejlapu izplatīšanas mēģinājumu no Phadžu pagājušajā nedēļā nepieļāva policija, pēc tam, kad Ziemeļkoreja bija draudējusi ar militāru triecienu, ja novēros skrejlapu izplatīšanu.

Vietējie iedzīvotāji uztraucas, ka Phenjana varētu piepildīt savus draudus, tāpēc protestē pret balonu palaišanu, vēsta BBC. Savukārt aktīvisti, no kuriem daļa ir Ziemeļkorejas bēgļi, draudus uzskatot par tukšām runām. Jau iepriekš Phenjana ir draudējusi atbildēt uz skrejlapu izplatīšanu, bet nekad tam nav sekojusi rīcība, norāda aktīvisti.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 19. oktobrī piedraudējusi atbildēt ar militāru triecienu, ja Dienvidkorejas aktīvisti realizēs savus plānus pāri robežai palaist gaisa balonus ar propagandas skrejlapām.

Ziemeļkorejas armija brīdināja, ka atbildēs ar "nežēlīgu militāru triecienu", ja tās teritorijā tiks izplatītas skrejlapas. Komunistiskās valsts armija aicināja Dienvidkorejas iedzīvotājus evakuēties no pierobežas rajona, kurā plānota balonu palaišana.

"Tiklīdz tiks fiksēta kaut mazākā skrejlapu izkaisīšana...bez brīdinājuma tiks sākts nežēlīgs militārs trieciens Rietumu Frontē," BBC citē Ziemeļkorejas ziņu aģentūras KCNA izplatīto armijas paziņojumu. "Tuvākā apkārtne kļūs par tiešu KTA [Korejas tautas armijas] apšaudes mērķi. KTA nekad nesaka tukšus vārdus," teikts paziņojumā.

Dienvidkorejas policija 22. oktobrī izjauca aktīvistu plānotu skrejlapu izplatīšanu, neielaižot aktīvistus paredzētajā balonu palaišanas vietā.

Abas Korejas pussalas valstis formāli atrodas kara stāvoklī, jo karš starp PSRS atbalstīto komunistu valdību ziemeļos un ASV atbalstīto pussalas dienvidu daļas valdību 1953. gadā beidzās ar pamieru, nevis miera līgumu.

Pēdējo 60 gadu laikā no komunistiskās Ziemeļkorejas uz Dienvidkoreju ir pārbēguši vairāk nekā 20 000 cilvēku, parasti bēgšana notiek caur Ķīnu un Dienvidaustrumāziju.


Написать комментарий