E-taloni vilcienos: tehnika jau iepirkta, bet sarunas velkas jau gadu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Gandrīz pirms diviem gadiem skaļi izziņotais projekts par ”e-talonu” ieviešanu vilcienos ir pamatīgi iestrēdzis – ”Rīgas Satiksme” (RS) jau iegādājusies nepieciešamās iekārtas un pauž gatavību dažu dienu laikā nodrošināt e-talonu izmantošanu vilcienos visā Latvijā, taču ”Pasažieru vilciena” (PV) valdes maiņu dēļ darbs nav pavirzījies uz priekšu, un arī šobrīd RS turpina gaidīt atbildi no partneriem, portāls ”Delfi” uzzināja RS.

PV pārstāve Jana Priedniece portālam ”Delfi" atzina, ka PV turpina sarunas ar RS par e-talona izmantošanu vilcienos un pie tā strādājot juristi. Savukārt RS elektronisko norēķinu un projektu daļas vadītājs Aleksandrs Brandavs portālam ”Delfi" stāstīja, ka pirms gada toreizējā PV valde negaidīti atsūtījusi vēstuli ar paziņojumu, ka sadarbība šajā projektā ir izbeigta un līgums vairs nav spēkā.

RS un arī e-talona ieviesēji ”Rīgas Karte" gan uzskatīja, ka ar vienu paziņojumu līgumu lauzt nevar un tas joprojām ir spēkā, taču sarunas un sadarbība ar PV apsīka. Projektu gan mēģināts atdzīvināt pēc valdības nomaiņas, tiekoties ar jaunievēlēto satiksmes ministru Aivi Roni, kurš apliecinājis PV interesi par e-talonu.

Tikmēr RS jau paguvusi projektā investēt aptuveni 700 000 latu - par aptuveni 500 000 latu iegādāti elektronisko braukšanas biļešu lasītāji, kurus varēs izmantot vilcienu konduktori un kontrolieri. Investēts arī programmatūrā, kā arī PV kasēs ir nodrošināta iespēja tirgot e-talonus.

E-talonus dzelzceļa kasēs varēja iegādāties  kopš pagājušā gada janvāra līdz pagājušā gada oktobrim, kad PV paziņoja, ka līgums vairs nav spēka. Pēc šīs vēstules saņemšanas RS arī atslēdza iespēju, jo tā nodrošināja PV papildu ieņēmumus no procentiem par pārdotajiem taloniem.

Kopš tā laika, nu jau gandrīz gadu, ”viss tā arī stāv", stāstīja Brandavs. Aptuveni pirms divām nedēļām PV vēlreiz apliecināja, ka projektu turpinās, un ”atkal viss apstājās", klāstīja RS pārstāvis.

Brandavs sacīja, ka e-talonu izmantošanu vilcienos RS varētu ieviest dažu dienu laikā - iekārtas ir gatavas, ir atrasts risinājums arī pērn maijā PV paustajām bažām par  peronos izvietotu karšu nolasītāju likteni, pasūtot speciālās aizsargiekārtas pret izdemolēšanu. Turklāt, iekārtas un programmatūra ļaušot izmantot e-talonu ne tikai Rīgā, bet arī visā Latvijā.

Kas šobrīd kavē pirms gandrīz diviem gadiem uzsāktā projekta īstenošanu, Brandavam nav īsti skaidrs. Par radītajiem zaudējumiem RS teorētiski varētu vērsties tiesā, taču pašvaldības uzņēmums nevēlas to darīt, dodot priekšroku sarunu turpināšanai un projekta realizācijai.

Brandavs pauda pārliecību, ka abu uzņēmumu valdēm būtu jāapsēžas pie sarunu galda un jāpanāk vienošanos, lai vilcienos varētu izmantot e-talonus.

Jau ziņots, ka par e-talonu ieviešanu vilcienos toreizējā PV vadība svinīgi paziņojusi 2011.gada sākumā, toreiz solot, ka jau maijā "e-talonu" varēs izmantot vilcienos Rīgas teritorijā. Gada laikā šo pakalpojumu uzņēmums plānoja attīstīt tā, lai ar "e-talonu" varētu norēķināties vilcienos visā Latvijas teritorijā.

Iepirkumu uzraudzības birojs atļāvis PV 1,2 miljonu latu vērtu darījumu ar RS un SIA "Rīgas karte" par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta elektronisko biļešu sistēmas izmantošanu, kas ļaus no pavasara vilcienos Rīgas teritorijā lietot "e-talonu". Līgums noslēgts, pamatojoties uz Autotransporta direkcijas pasūtījumu, kas paredzēja līdz 2011.gada beigām ieviest elektronisko norēķinu sistēmu.

Līgums ir noslēgts uz četriem gadiem un paredz, ka katru gadu aptuveni 300 000 latu PV maksās par tehnikas īri un tās apkalpošanu.


Написать комментарий