Čehijā atcelts alkohola tirdzniecības aizliegums

foto gmdietworks.com
foto gmdietworks.com

Čehijā ceturtdien 13:00 pēc vietējā laika atcelts aizliegums tirgot par 20 grādiem stiprākus alkoholiskos dzērienus, kuru ieviesa septembrī pēc vairāku cilvēku saindēšanās, vēsta ārvalstu mediji.

Brīvi atļauts tirgot ir līdz 2012. gada 1. janvārim ražotus alkoholiskos dzērienus, bet pēc tam ražotam alkoholam ir jābūt kvalitāti apliecinošiem sertifikātiem. Stirpo alkoholisko dzērienu kontrole restorānos un bāros turpināsies vēl vairākas nedēļas.

Aizliegums tirgot stipros alkoholiskos dzērienus Čehijā bija spēkā apmēram divas nedēļas. Katru dienu šo ierobežojumu dēļ valsts zaudēja aptuveni 500 000 dolāru (aptuveni 270 000 latu) nesamaksāto nodokļu dēļ.

Saindēšanās ar viltotu alkoholu dēļ, kuram bija piejaukts metilspirts, Čehijā septembrī mira vismaz 25 cilvēki.

”Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka nelegālais alkohols, sajaucot metanolu un etanolu, izgatavots augusta beigās vai septembra sākumā, un nodots kādam alkohola vairumtirgotājam, kurš savukārt to izmantojis citu nelegālu dzērienu izgatavošanā, kurus pārdevis.

Saistībā ar nelegālā alkohola izplatīšanu apsūdzības izvirzītas 42 cilvēkiem, no tiem 22 cilvēki atrodas apcietinājumā, aģentūru AFP informēja Čehijas policijas preses sekretāre.

12.septembrī Čehijā aizliedza pārdot kioskos un tirgos alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 30 grādiem, bet 14.septembrī visā valstī aizliedza pārdot arī alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 20 grādiem. Čehijas bāri un dzērienu ražotāji cieš lielus zaudējumus šī aizlieguma dēļ.

Čehijas valdība 19.septembrī paziņoja, ka aizliegums būs spēkā vēl dažas nedēļas, līdz tiks ieviesti jauni alkohola drošuma pasākumi. Tiks ieviestas jaunas akcīzes markas un katrai stipro alkoholisko dzērienu pudelei būs "dzimšanas apliecība", kas ļaus noskaidrot dzēriena ražošanas vietu.

Pēc Eiropas Savienības spiediena Čehija ir aizliegusi stipro alkoholisko dzērienu eksportu.


Написать комментарий