Agresīvajiem skolēniem liegt atrasties mācību iestādēs varētu jau jaunajā mācību gadā

foto parentingclan.com
foto parentingclan.com

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos grozījumus valdībā varētu skatīt septembra sākumā, kas nozīmē, ka liegt agresīvajiem skolēniem atrasties mācību iestādēs varētu 2012./2013. mācību gadā, aģentūra BNS uzzināja ministrijā.

IZM sagatavotais grozījumu projekts Ministru kabineta noteikumos, lai liegtu agresīvu skolēnu atrašanos mācību iestādēs, 2.augustā izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē, un pašlaik IZM gaida atzinumus, priekšlikumus un iebildumus no citām ministrijām.

Tāpat savus priekšlikumus var iesniegt sociālās partnerorganizācijas, vecāku un citas nevalstiskās organizācijas. IZM prognozē, ka grozījumu projekts uz Ministru kabinetu varētu tikt virzīts septembra otrajā pusē.

Līdz ar Ministru kabineta noteikumu grozījumu stāšanos spēkā varētu liegt mācību iestādēs atrasties gan sākumskolas, pamatskolas, gan arī vidusskolas skolēniem, kuri ir agresīvi.

Tiesa gan, ministrija norāda, ka liegšana agresīvam skolēnam atrasties izglītības iestādē un noteikšana, ka mācības uz laiku turpināmas mājās, būs attiecināma tikai galējos gadījumos un viena mācību gada laikā kopumā liegt atrasties izglītības iestādē varētu vien četriem līdz pieciem skolēniem.

Jau vēstīts, ka IZM iecerējusi liegt agresīvo skolēnu atrašanos skolās gadījumos, kad izglītojamā uzvedība rada pamatotus draudus citiem izglītojamajiem un pedagogiem, uz laiku nosakot, ka izglītības programmā paredzētā mācību satura apguve īstenojama ģimenē vecāku atbildībā.

Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) norāda, ka līdz šim Latvijā ir bijuši gadījumi, ka izglītības iestādei sadarbībā ar citām institūcijām nav izdevies atrast piemērotu risinājumu, lai pārtrauktu izglītojamā fizisku vardarbību pret citiem izglītojamajiem, uz laiku nepārtraucot viņa izglītošanu izglītības iestādē.

Pērn skolās bijuši pieci gadījumi, ka konstatēta smaga vardarbība skolās, kad varētu piemērot noteikumus par agresīva bērna izolēšanu uz laiku, nosakot viņam mājapmācību.

VBTAI paskaidro, ka tie ir bijuši gadījumi, ka bērni paņem šķēres un baida citus, met ar krēslu, kož pedagogiem un tamlīdzīgi gadījumi. Tendences liecinot, ka agresijas izpausmes novērojamas aizvien jaunākiem skolēniem, kas rada lielas bažas.


Написать комментарий