Laikraksts: VARAM neatklāj cūku fermu 'melno sarakstu'

foto ashleymiranda.blogspot.com
foto ashleymiranda.blogspot.com

Pārkāpumu dēļ cūkkopības uzņēmumiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) draudējusi samazināt ES fondu finansējumu, taču konkrētas fermas neatklāj, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

VARAM "melnajā" sarakstā esot trīs, četras fermas, atklājuši ministrijā. Cūkkopji bažījas, ka bez ES naudas tiem būs vēl grūtāk modernizēties.

Laikraksts vēsta, ka nozares profesionālās organizācijas pieļāvušas, ka runa varētu būt tieši par vietējiem cūkaudzētājiem, jo "Latvijā strādājošajiem dāņiem ar papīriem parasti viss ir kārtībā". "Ārzemnieki, kas nāca iekšā Latvijā, uzreiz būvēja arī atbilstošas mēslu krātuves. Tas vairāk varētu būt vērsts pret pašmāju cūkaudzētājiem," laikrakstam teicis Cūkaudzētāju asociācijas vadītājs Dzintars Veide. Vietējiem audzētājiem ar mēslu krātuvēm varētu būt problēmas, laikraksts vēsta, ka esot kūtis, kam nemaz nav atbilstošu mēslu krātuvju vai arī to ietilpība ir nepietiekama, lai izpildītu ES prasību par mēslu uzglabāšanu septiņus mēnešus. Šīs fermas tāpēc strādā bez A kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas, skaidro laikraksts.

Latvijas kūtīs mīt apmēram ceturtdaļmiljons cūku. Pēc apjoma Latvijā tiek izaudzēta aptuveni puse nepieciešamā gaļas daudzuma, taču tirgu lielākoties pārpludina importētā gaļa, vēsta laikraksts. Tieši netaisnīgo platībmaksājumu dēļ vietējiem audzētājiem esot grūti konkurēt ar ārvalstniekiem, vēsta laikraksts.

"Ja lauksaimnieks nespēj izpildīt kādas prasības, bet projekts iesniegts, lai sakārtotu fermu atbilstoši šīm prasībām, atbalsts pienākas," laikrakstam skaidrojis Lauku atbalsta dienesta direktores vietnieks Ģirts Krūmiņš.


Написать комментарий