Venecuēla atsauc vēstnieku Paragvajā un pārtrauc naftas piegādes, protestējot pret prezidenta impīčmentu

foto ecuadortimes.net
foto ecuadortimes.net

Venecuēla svētdien atsauca savu vēstnieku Paragvajā un pārtrauca naftas piegādes šai valstij, protestējot pret Paragvajas prezidenta Fernando Lugo atcelšanu no amata impīčmenta ceļā.

"Es esmu licis atsaukt mūsu vēstnieku Asunsjonā .. un mēs arī apturēsim naftas piegādes. Atvainojos, bet mēs nekādi neatbalstīsim šo valsts apvērsumu," paziņoja Venecuēlas prezidents Ugo Čavess.

Venecuēla pirms tam paziņoja, ka neatzīs jaunā Paragvajas prezidenta Federiko Franko valdību. "Mums Paragvajas prezidents vēl arvien ir Fernando Lugo. Mēs neatzīstam šo jauno valdību," sacīja Čavess.

Paragvajas Kongresa augšpalāta Senāts piektdien nolēma impīčmenta ceļā atcelt no amata valsts prezidentu Fernando Lugo par neapmierinošu amata pienākumu pildīšanu saistībā ar sadursmēm starp policiju un skvoteriem, kurās pagājušonedēļ gāja bojā 17 cilvēki.

Par Lugo impīčmentu nobalsoja 39, bet pret - četri senatori. Sēde notika kā tiesas process, un senatori bija tiesnešu lomā.

Stundu pēc balsojuma prezidenta zvērestu deva viceprezidents Federiko Franko. Viņš būs valsts vadītājs līdz nākamā gada augustam, kad būtu beidzies Lugo prezidenta amata termiņš.

Reaģējot uz Lugo impīčmentu, Dienvidamerikas valstu tirdzniecības bloks MERCOSUR svētdien atcēla Paragvajas piedalīšanos šonedēļ paredzētā MERCOSUR samitā. Šādu lēmumu pieņēma MERCOSUR dalībvalstis un asociētās valstis Argentīna, Brazīlija, Urugvaja, Venecuēla, Čīle, Bolīvija, Kolumbija, Ekvadora un Peru. Uz MERCOSUR samitu tomēr ir uzaicināts Lugo.


Написать комментарий