Saeima pavasara sesijas pēdējā sēdē lems par izmaiņām likumu ierosināšanas procedūrā

foto Saeimas kanceleja
foto Saeimas kanceleja

Saeima pēdējā pavasara sesijas sēdē ceturtdien, 21.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par izmaiņām likumu ierosināšanas procedūrā un publisko iepirkumu sistēmas vienkāršošanu.

Sēdes sākumā Saeimas deputātus plānojis uzrunāt Valsts prezidents Andris Bērziņš. Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 32 jautājumi, tostarp sešpadsmit likumprojektus Saeima skatīs galīgajā lasījumā un pēc apstiprināšanas tie iegūs likuma spēku.

Tāpat Saeima vērtēs, vai nodot komisijām vairākus komisiju un deputātu izstrādātus likumprojektus, tostarp par grozījumiem Satversmē, kas paredz sašaurināt parlamenta deputātu imunitāti un ieviest atklātu procedūru Valsts prezidenta un Satversmes tiesnešu ievēlēšanai.

Grozījumi likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” paredz atteikties no divpakāpju sistēmas parakstu vākšanā, nosakot, ka visus likumu ierosināšanai neieciešamos desmitās daļas vēlētāju parakstus savāc šim nolūkam izveidota iniciatīvas grupa. Parakstu vākšanas procedūru paredzēts atvieglot, dodot iespēju tos vākt arī elektroniski, kā arī apstiprināt pašvaldību institūcijās.

Ar grozījumiem Publisko iepirkumu likumā plānots palielināt publisko iepirkumu pieejamību maziem un vidējiem uzņēmumiem, samazinot depozīta summu, kas jāiemaksā konkursa pretendentam. Tāpat grozījumi paredz samazināt administratīvo slogu uzņēmējiem – izziņas par konkursa pretendentiem valsts iestādes iegūs savstarpēji, nevis pieprasot uzņēmējam.

Saeima trešajā lasījumā skatīs arī grozījumus likumā „Par nodokļiem un nodevām”, kas paredz paaugstināt nodokļu kontroles un administrēšanas efektivitāti, lai novērstu izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Savukārt ar grozījumiem Ārstniecības likumā paredzēts noteikt, ka ātrās palīdzības automašīnu vadītājiem, tāpat kā neatliekamās palīdzības brigādē strādājošajām ārstniecības personām, būs iespēja strādāt pagarināto normālo darba laiku. Patlaban atšķirībā no brigādē strādājošajiem mediķiem autovadītāji nevar strādāt ilgākas darba stundas.

Parlamenta rītdienas darbakārtībā trešajā lasījumā ir arī grozījumi Darba likumā, kas noteiks paredz aizliegumu darba devējam darba sludinājumā nepamatoti pieprasīt konkrētas svešvalodas prasmi, ja tā nav nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

Saeimas sēdes parasti tiek sasauktas vienu reizi nedēļā – ceturtdienās, izskatot tajās Saeimas Prezidija izsludināto darba kārtību. Citās nedēļas dienās deputāti strādā komisijās, sagatavojot likumprojektus un pārraugot valdības darbu, kā arī pilda citus deputātu pienākumus.

Saeima ir lēmusi slēgt 2012.gada pavasara sesiju šī gada 21.jūnijā un sākt rudens sesiju 2012.gada 4.septembrī. Saeimas sesiju starplaikā turpinās darbs parlamenta komisijās, notiek protokolārās tikšanās, nepieciešamības gadījumā var tikt sasauktas Saeimas ārkārtas sesijas.


Написать комментарий