Banku sektors četros mēnešos nopelna 55,3 miljonus latu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Banku sektors Latvijā šā gada pirmos četrus mēnešus noslēdza ar 55,3 miljonu latu peļņu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvie banku darbības rezultātiem aprīļa beigās, portālu "Delfi" informēja FKTK galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

Ar peļņu šā gada pirmajos četros mēnešos darbojās 17 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles, kuru tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos ir 95,6%. Neiekļaujot bankrotējušās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbankas") zaudējumus, banku sektora gūtā peļņa līdz aprīļa beigām kopumā sasniedza 60,2 miljonus latu.

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem līdz aprīļa beigām pārsniedza 90 miljonus latu – tas ir gandrīz par 30% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu ir auguši gan tīrie komisijas naudas ienākumi – par 37%, gan tīrie procentu ienākumi – par 16%, savukārt izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem samazinājušies par 14%, norāda FKTK.

Banku sektora likviditāte un kapitāla pietiekamības rādītājs (neņemot vērā "Krājbankas" datus) saglabājās augsts. Likviditātes rādītājs aprīļa beigās bija 62% (marta beigās – 63,2%), bet kapitāla pietiekamība aprīļa beigās sasniedza 18,1%. Minimālā kapitāla prasība – 8%, atgādina FKTK.

Kopš 2012. gada sākuma septiņas bankas palielinājušas kapitālu kopumā par 11,7 miljoniem latu un banku sektora apmaksātais pamatkapitāls aprīļa beigās sasniedza 1,677 miljardus latu.

Jau vēstīts, ka pērn četros mēnešos Latvijas banku sektors darbojās ar peļņu - līdz aprīļa beigām banku gūtās peļņas apmērs sasniedza 55,9 miljonus latu. Gadu atpakaļ, 2010. gada pirmajos četros mēnešos banku sektora zaudējumi bija 176,4 miljoni latu.


Темы: , , , ,
Написать комментарий