Valstu grupa, ko veido visas bijušās komunistu valstis, izņemot Maltu un Portugāli, izplatīja kopīgu paziņojumu, kurā pauž atbalstu Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumam palielināt bloka budžetu par 6,8% – līdz 138 miljardiem eiro (97 miljardiem latu).

Valstis, tostarp Latvija, Lietuva, Igaunija, Bulgārija, Polija, Rumānija, Slovākija un Ungārija, ik gadu saņem tā dēvētos ES Kohēzijas fonda līdzekļus, kas domāti nabadzīgo reģionu infrastruktūras modernizēšanas atbalstam.

"Atbalstām šo pamatoto un ļoti nepieciešamo palielinājumu," teikts valstu kopīgajā paziņojumā, kuru parakstījusi arī Horvātija, kas par ES 28.dalībvalsti kļūs 2013.gada 1.jūlijā.

"Pašreizējos ekonomikas apstākļos ir jāizdara sarežģītas politiskas izvēles," valstis paskaidroja paziņojumā, kas tika prezentēts ES finanšu ministru sanāksmē Briselē.

"ES pūliņi un trūcīgie sabiedriskie resursi ir jānovirza galvenokārt izaugsmei un darbavietām. Tādējādi kohēzijas politikai ir galvenā loma investīcijās, kas palīdzēs izkļūt no krīzes," norādīts paziņojumā.

Avoti ES atklāja, ka 11 valstu paziņojumam atbalstu paudusi arī Beļģija, Čehija, Grieķija, Itālija, Īrija un Slovēnija.

ES budžeta projektā aicināts kohēzijas finansējumu palielināt par 5,1 miljardu eiro – līdz 48,9 miljardiem eiro (par 3,6 miljardiem latu – līdz 34,4 miljardiem latu).

Jebkādi samazinājumi šajā budžeta pozīcijā "būtu mākslīgu un neatbilstoši patiesajām vajadzībām", uzsvēra paziņojumu parakstījušās valstis.

Bagātāko ES valstu grupa, kurā ietilpst Austrija, Francija, Lielbritānija, Nīderlande, Somija un Vācija, iebilst pret ES kopīgo izdevumu palielināšanu, norādot, ka Briselei ir jāveic tādi paši taupības pasākumi, kā to dara valstu valdības.

ES amatpersonas paudušas cerību, ka Francija mainīs savu pozīciju pēc sociālista Fransuā Olanda stāšanās valsts prezidenta amatā.