Par nelegālu smēķu ražošanas organizēšanu apcietinātas Latvijas kriminālās autoritātes

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Kriminālprocesā par bijušās PSRS kara daļas ēkā atklāto nelegālo cigarešu ražotni apcietinātas trīs personas, no kuriem divas ir Latvijā zināmas kriminālās autoritātes - pazīstamas ar iesauku "Brāļi", bet trešais ir Krievijas pilsonis, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā.

VID Muitas kriminālpārvaldes pērn sākumā uzsāktais kriminālprocess ir kopumā pret septiņiem noziedzīgas grupas dalībniekiem. Aprīļa sākumā VID Muitas kriminālpārvalde kriminālprocesu nosūtījusi Daugavpils prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Visiem trim apcietinātajiem noziedzīgā nodarījuma organizatoriem par šādu pārkāpumu draud brīvības atņemšana no trim līdz desmit gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām, informē VID.

VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētāji kriminālprocesā noskaidrojuši lietas apstākļus, iesaistītās personas, kā arī guvuši pierādījumu kopumu. Tas ļauj uzsākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām - sešiem Latvijas pilsoņiem un vienu Krievijas pilsoni, tajā skaitā pret trim noziedzīgā nodarījuma organizatoriem, no kuriem divi ir Latvijas pilsoņi, bet viens – Krievijas pilsonis.

Izmeklēšanas darbā noskaidroti noziedzīgā nodarījuma organizatori un aizturētas divas Latvijā zināmas kriminālās autoritātes, kuras pazīstamas ar iesauku "Brāļi". Abi aizturētie Latvijas pilsoņi - noziedzīga nodarījuma organizatori - atzīti par aizdomās turētajiem un viņiem ar tiesas lēmumu šā gada 7.martā piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Krievijas pilsonis aizturēts Vācijā pagājušā gada 23.janvārī, un viņš joprojām atrodas apcietinājumā, bet četriem Latvijas pilsoņiem 2011.gada 22. un 23.janvārī piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

VID informē, ka pērn 22.janvārī VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki sadarbībā ar kolēģiem no Valsts policijas specvienības "Omega" kādā teritorijā Daugavpils novada, Naujenes pagastā, bijušās PSRS kara daļas ēkā atklāja nelegālu cigarešu ražotni un notikuma vietā aizturēja sešas personas, tostarp Latvijas, Krievijas Federācijas un Kirgīzijas pilsoņus.

Ēka, kurā bija iekārtota nelegālā cigarešu ražotne, bija pielāgota pastāvīga cigarešu ražošanas procesa uzsākšanai - tajā bija uzstādītas jaudīgas cigarešu ražošanas iekārtas un ģenerators elektroenerģijas ražošanai. Turpat atradās arī visas nepieciešamās izejvielas – 5,9 tonnas tabakas, papīrs, līme, cigarešu filtri, iepakojuma materiāli, kuru pietiktu 6 miljonu cigarešu saražošanai, kā arī Krievijas Federācijas akcīzes markām līdzīgas uzlīmes.

Teritorija bija aprīkota ar slēptu videonovērošanas sistēmu un ēkā ierīkota signalizācija. Personu aizturēšanas brīdī viss bija sagatavots ražošanas uzsākšanai, kā arī pabeigta iekārtu uzstādīšana, noregulēšana un pārbaude.

Pēc ekspertu atzinuma, cigarešu ražošanas iekārtu jauda varēja būt apmēram miljons cigarešu dienā. Lielāko daļu no saražotajām cigaretēm bija paredzēts nogādāt dažādu Eiropas Savienības valstu tirgos. Tādējādi novērsta aptuveni 630 000 latu liela kaitējuma nodarīšana valsts budžetam.


Написать комментарий