Japānas vēstniecība rīdziniekiem dāvinās 114 sakuras kociņus

foto zelenazona.com.ua
foto zelenazona.com.ua

3.aprīlī, plkst.16.00 svinīgā ceremonijā, piedaloties Japānas Ārkārtējam un pilnvarotam vēstniekam Latvijas Republikā Takashi Osanai, Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Andrim Amerikam un citām amatpersonām, Pārdaugavā, gar Mārupīti (starp Slokas un Bāriņu ielām) stādīs sakuras kociņus. Tos Rīga saņēmusi dāvinājumā no Japānas, tādējādi apliecinot Latvijas un Japānas draudzīgās attiecības.

Sakura simbolizē Japānu, tās iedzīvotāji sakuru ziedēšanu ik gadu saista ar pavasara iestāšanos. Japānas salās, kas izvietotas garā ķēdē no dienvidiem uz ziemeļiem, tās plaukst dažādos laikos, bet Tokijā sakuras zied marta beigās vai aprīļa sākumā. Kad koki ir pilnos ziedos, zem tiem cilvēki ģimenes vai draugu lokā dodas pastaigās vai rīko piknikus, tādējādi kopīgi priecājoties par pavasara atnākšanu. Paredzams, ka Rīgā stādītās 114 sakuras pirmo reizi uzziedēs pēc dažiem gadiem.

Pasākuma laikā stādīs trīs šķirņu sakuras. No tām 47 kociņi ir Japānai visraksturīgākā šķirne "Somei Yoshino", kas iekrāso visu koku gaiši rozā ziedlapiņām. Pārējās divas šķirnes ir Eiropā plaši izplatītā "Kanzan" (30 kociņi) un "Accolade" (37 kociņi).

Šodien par sakuras ziediem var priecāties ne tikai Japānā, bet arī citās pasaules vietās. Viens no raksturīgākajiem piemēriem ir Ņujorkā, Potomakas upes krastā augošās sakuras, kas šogad atzīmēs 100. gadadienu, kopš saņemtas dāvinājumā no Japānas.


Написать комментарий