Prezidents nav pārsteigts par Krievijas tirdzniecības embargo

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš ceturtdien, 7. augustā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Dienas ziņas" norādījis, ka Krievijas tirdzniecības embargo bija paredzams.

Prezidents norādīja, ka, vērojot notikumus Ukrainā, bijis skaidrs, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijām sekos pretsolis.

Lauksaimnieku sektoru tas ietekmēs, uzsver Bērziņš, tagad aktīvi jāsāk meklēt jauni noietu tirgi.

Bērziņš min, ka vissarežģītāk ies piena nozarei, jo piena nozarē strādājošajiem esot bijuši visaugstākie un tālākie attīstības plāni, jo no nākamā gada 1. aprīļa tiek atceltas piena kvotas.

"Zemkopības ministrijai precīzi jāizvērtē situācija," uzsver Valsts prezidents, atbalstam jābūt ļoti atbilstošam situācijai, jāizvērtē precīzi, kā Latvija un Eiropas fondi var palīdzēt uzņēmējiem.

Viņš atgādina, ka jāturpina darbs pie tā, lai viena ceturtā daļa eksporta nebūtu uz vienu valsti.

Tagad, viņaprāt, primārais jautājums ir miers Ukrainā, un, lai to sasniegtu, jāstrādā ar visiem līdzekļiem, īpaši diplomātiju.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 8. augustā, Krievijas valdība publicējusi sarakstu ar pārtikas precēm, kuru ievešana no Eiropas Savienības, ASV, Kanādas, Norvēģijas tiks aizliegta uz gadu. Sarakstā iekļauti piena un zivju produkti, kas veido nozīmīgu daļu no Latvijas eksporta uz Krieviju.

Tirdzniecības embargo noteikts cūkgaļai, riekstiem, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, visa veida piena produktiem. Maskava ceturtdien arī aizliegusi Ukrainas lidsabiedrībām šķērsot Krievijas gaisa telpu, ceturtdien publiskā paziņojumā norādīja Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs.


Написать комментарий