Sociālā aprūpes centra “Aglona” iemītnieki ceļo pa Latgali

foto: aglona.lv
foto: aglona.lv

11. jūlijā SAC „Aglona” iemītniekiem tika organizēta ekskursija pa Latgali, ziņo Aglonas novada portāls.

Pirmais pieturas punkts mums bija Rēzeknes novada Gaigalavas pagasta Gaigalava, kur atrodas  Gunāra Igauņa senlaiku mūzikas instrumentu darbnīca. Saimnieks pastāstīja par katra eksponāta vēsturi. Viņš minēja, ka esot  tāda paruna, ka bungas ir no suņa, ermoņikas – cietumnieka, vijole – no velna, bet kokle dieva dota. Gunārs Igaunis pastāstīja ar ko ermoņika atšķiras no akordeona, kā arī nospēlēja dažas dziesmas. Viņš iesaistīja viesus muzicēšanā, ka rezultātā sanāca ļoti jauks apmeklētāju orķestris.

Otrā pietura bija Balvu novada Bērzpils pagasts pie alus meistara Daiņa Rakstiņa. Alus meistars izstāstīja par alus darīšanas procesu un tradīcijām pēc sentēvu metodēm, kā arī parādīja melno jaunbūvēto pirti, kurā tiek kaltēti un diedzēti mieži alum un alus darītavu. Vēlāk saimnieks deva visiem degustēt alu, bet saimniece cienāja ar uzkodām un mājas sieru.

Nākošā pietura Rugājas novada  Lazdukalna pagasts, senlietu privātkolekcija „Saipetnieki”. Apskatījāmies dažādus kultūrvēsturiskus priekšmetus – sviesta cibas, rakstāmmašīnas, senos darbarīkus, lauksaimniecības tehniku, u.c.  Atsevišķā būdiņā ierīkota īsta dzīvojamā istaba, kur novietoti senlaicīgi sadzīves priekšmeti un mēbeles tā, kā tas varēja būt sendienās. Ļoti skaists bija daiļdārzs, kas papildināja apskates objektus.

Brīvā dabā pusdienojām, ēdot līdzi paņemtās maizītes.

Nākošā pietura Rugāju novada Rugāju pagasta Silenieki.  Briežu dārzā „Mežsētas” apskatījām ļoti skaistus briežus, kurus barojām no rokām.

Mājupceļā mēs apskatījām Rēzeknes pilsdrupas un pilsētas jaunos kultūras centrus „Goru” un „Zeimuli”.

18.07.2014 , 22:00

SAC „Aglona” sociālā darbiniece Inga Sprūģe , GOROD


Написать комментарий