Valsts prezidents Līvānos pārliecinās par novada attīstību un novērtē aktuāli veicamos uzdevumus

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš  17.jūlijā darba vizītē apmeklēja Līvānu novadu, iepazīstoties ar novada aktualitātēm, uzņēmējdarbību un novada plāniem nākotnes attīstībā, ziņo Līvānu novada portāls.

Vizīti Valsts prezidents uzsāka, noliekot ziedus pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa un apmeklējot uzņēmumu SIA „Z-Light”, kas nodarbojas ar optiskās šķiedras ražošanu. Pēc iepazīšanās ar ražošanas procesu, A.Bērziņš ar uzņēmuma vadību pārrunāja jautājumus, kas skar iespējas uzlabot biznesa vidi Latvijā, kā arī augsti novērtēja uzņēmuma līdzšinējo attīstību un izaugsmes rādītājus, kas apliecina, SIA „Z-Light” ir pasaules līmeņa ražotne, kas savu produkciju eksportē, dod darba vietas vietējiem iedzīvotājiem un maksā ievērojamus līdzekļus valsts budžetā nodokļu veidā.

Līvānus var uzskatīt par Eiropas optiskās šķiedras produkcijas ražošanas centru, uzsvēra SIA „Z-Light” vadītājs Daumants Pfafrods, jo līdztekus SIA „Z-Light” Līvānos darbojas arī otrs optiskās šķiedras ražošanas uzņēmums SIA „Ceram Optec”. Līdzvērtīgu šīs jomas augsto tehnoloģiju uzņēmumu Eiropā nav, vēl jo vairāk – vienā pilsētā, kas ir unikāls gadījums.

Tāpat sarunā tika apspriests viens no šī brīža Latvijas mēroga aktuālākajiem jautājumiem – profesionālās izglītības trūkums, lai nodrošinātu ražotnes ar speciālistiem atbilstoši darba tirgus prasībām. Uzņēmuma un pašvaldības pārstāvji informēja Valsts prezidentu par ieceri sadarbībā ar Daugavpils augstskolu Līvānos izveidot profesionālās izglītības programmu, ko nav izdevies saskaņot Izglītības un zinātnes ministrijas līmenī, kādēļ ideja nav realizēta. Valsts prezidents uzsvēra, ka šādu ieceru īstenošanu nedrīkst atlikt un pašvaldībai kopā ar ražotnēm tā jāvirza, vienlaikus solot arī pats savu personīgu atbalstu un iesaisti profesionālās izglītības atbalstīšanā Latvijā, lai uzņēmumi iegūtu nepieciešamos speciālistus un jaunieši varētu atrast darbu Latvijā, nepametot savu zemi un nemeklējot darbu citur pasaulē. Vienlaikus sarunā tika izskatīts jautājums par zinātnes ciešāku sasaites nepieciešamību ar ražošanu, lai vismaz daļa zinātnes atklājumu tiktu saistīta ar pielietojamo zinātni, ne tikai ar akadēmisko.

Darba pusdienu laikā ar novada domes vadību Valsts prezidents iepazinās ar aktualitātēm novadā, apspriežot novada izaugsmes rādītājus un pārrunājot jau uzņēmuma apmeklējuma laikā aizsāktos tematus saistībā ar profesionālo izglītību un iespējamajiem sadarbības projektiem šajā jomā ar citām Latvijas pilsētām un novadiem.

Vēlāk tiekoties ar Līvānu iedzīvotājiem, Valsts prezidents atbildēja uz līvāniešus interesējošajiem jautājumiem par zemessardzes lomu un nākotni Latvijā. Uz to Valsts prezidents norādīja, ka pats personīgi ir bijis līdzās zemessardzes pirmsākumiem un vienmēr ir uzskatījis, ka zemessardzes loma Latvijā ir un būs ļoti nozīmīga. Vienlaikus Valsts prezidents atzina, ka bruņotajiem spēkiem Latvijā ir jābūt profesionāliem. „Es atbalstu un atbalstīšu zemessardzi vienmēr, jo primāri uzskatu, ka šis ir spēks, kam jānodrošina Latvijas iekšējais miers un drošība. It īpaši laukos, kur cilvēku ir palicis ļoti maz, tam ir liela nozīme. Zemessardzei savā attīstībā vēl ir daudz darāmā,” teica Valsts prezidents.

Iedzīvotāji uzdeva arī jautājumus par Valsts prezidenta attieksmi pret E vielu izmantošanu pārtikas ražošanā, globalizācijas tendencēm, jauniešu emigrāciju, kā arī Valsts prezidenta personīgajām bērnības atmiņām. Uz pēdējo Valsts prezidents atbildēja, ka savu bērnību atceras kā darbu un palīdzēšanu vecākiem ikdienas gaitās vēl pirms skolas sākuma. „Latvijai ir ļoti labas iespējas arī globalizācijas laikā palikt par valsti, kurai ir veselīga pārtika, tīrs ūdens un vide. Latviju pasaulē arvien vairāk uztver kā valsti, no kuras var daudz mācīties un uz kuru cilvēki vēlas braukt viesos,” uzsvēra Valsts prezidents un piebilda, ka no E vielām cenšas izvairīties, pats audzējot pārtikai nepieciešamo laukos.

Sarunā ar domes deputātiem Andris Bērziņš dalījās viedoklī par valsts attīstības iespējām, valsts institūciju darbu, kā arī novērtēja Līvānu sasniegto un izteica sekojošu viedokli: „Mani iespaidi par Līvāniem ir ļoti labi. Jūsu izvēlētais virziens ir pamatots, jo jūs ieguldāt savā nākotnē – infrastruktūrā un jaunatnē. Straujākai attīstībai nepieciešama profesionālās izglītības attīstība jūsu novadā.”

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents iepazinās ar Latgales mākslas un amatniecības centra ekspozīciju, tai skaitā Līvānu stikla rūpnīcas muzeja eksponātiem.



Написать комментарий